STOP THE PRESS!

Fassbinderin kulttifilmi visuaalisena draamana

Maria Brauns äktenskap (Maria Braunin avioliitto)

Valokuvaaja: Henrik Schütt

Lilla Teaternin tämän syksyn suurtuotanto Maria Brauns äktenskap (Maria Braunin avioliitto) on dramatisointi saksalaisen ohjaajan ja kirjailijan Rainer Werner Fassbinderin samannimisestä kulttifilmistä vuodelta 1979.

Teos kertoo Maria Braunista, joka menee naimisiin roihuavan sodan keskellä. Vain päivä häiden jälkeen hänen miehensä on palattava rintamalle. Pian mies julkistetaan kadonneeksi ja Marian on tultava toimeen sodan raunioittamassa maassa. Mariaa ajaa loputon menestyksen nälkä, ja hän hyödyntää häikäilemättömästi naisellisia avujaan ja älykkyyttään päästäkseen eteenpäin.

Teoksen ohjaa eurooppalaisessa teatterimaailmassa nimensä vakiinnuttanut Cilla Back. Hänen työnsä on saanut vaikutteita mm. saksalaisesta ja italialaisesta teatteriperinteestä. Suomessa hän on ohjannut mm. Fru Catharina Boije och hennes döttrar -näytelmän Svenska Teaterniin 2015. Tässä tuotannossa Cilla Back vastaa ohjaustyön lisäksi käännöksestä, dramatisoinnista, puvuista ja äänestä. Backin ohjauksissa käytetään usein aineksia kuva-, musiikki- ja tanssitaiteesta, niin myös Maria Brauns äktenskap -esityksessä.

”Teatteri on aikansa, kansansa ja kulttuurinsa peili – Fassbinderin tapauksessa se oli natsi-Saksan jälkeinen yhteiskunta. Ymmärsin heti, etten voinut tehdä dramatisointia suomalaiselle yleisölle tekemättä muutoksia tekstiin. Joten kirjoitin Fassbinder Foundationille ja kerroin mitä Maria tarkoittaa minulle ja suomalaiselle yleisölle – ja onnistuin vakuuttamaan heidät antamaan minulle vapaat kädet tehdä oma tulkintani tekstistä. Minun tietääkseni olen ainoa, joka on saanut sellaisen poikkeusluvan”, kertoo Back.

Lillanin näyttämöllä nähdään sekä tuttuja että uusia kasvoja, mm. Anna Victoria Eriksson, joka on tällä hetkellä ajankohtainen menestysmusikaalissa Kinky Boots Helsingin Kaupunginteatterissa. Hänen lisäkseen mukana ovat Linda Zilliacus, Niklas Häggblom, Emilia Nyman, Pia Runnakko, Joachim Wigelius ja tanssija Mikko Makkonen. Esitys on ruotsinkielinen, mutta se tekstitetään suomeksi.

Maria Brauns äktenskap -ensi-ilta 31.10.2018 Lilla Teaternissa (Yrjönkatu 30)
Liput 34 €