STOP THE PRESS!

Juurihoito

Kuva: Harri Hinkka Kuvassa: Ritva Jalonen, Antti Tiensuu, Esa Latva-Äijö, Mari Turunen, Mari Posti

Kuva: Harri Hinkka

Perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen romaaniin
Sovitus ja ohjaus: Mikko Kanninen
Lavastussuunnittelu: Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu: Mari Pajula
Valosuunnittelu: Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu: Jouni Koskinen
Rooleissa: Esa Latva-Äijö, Antti Tiensuu, Mari Turunen, Ritva Jalonen, Mari Posti, Veera Tapanainen
Arvio: 5/5

Näytelmä käynnistyy siitä, kun näyttelijä Tiensuu ilmestyy näyttämölle Nousiaisen kirja kädessään, ja alkaa siitä lukemaan ensimmäistä lukua. Yhtäkkiä ollaankin jo tapahtumien pyörteissä, eikä katsoja ehdi edes huomata siirtymää. Pekka (Tiensuu) on mainostoimistolla työskentelevä copywriter, joka eräällä hammaslääkärikäynnillä saa tietää, että hänen hammaslääkärinsä, Esko (Latva-Äijö) on hänen velipuolensa. Kun he lähtevät Pohjois-Karjalaan tutkimaan heidän isänsä edesottamuksia, selviää että heillä on myös Ruotsissa asuva sisar, Sari (Turunen). Mitä syvemmälle asioissa mennään, sitä enemmän he tarvitsevat henkistä juurihoitoa.

Hammaslääketieteen puolella juurihoito tarkoittaa viiden, tai jopa kuuden kohdan hoito-ohjelmaa. Näin on myös tämän näytelmän suhteen. Vaikka tarinan osiot ovat jakautuneet eri osioihin, niin kyseessä ei silti ole episodimaisesta näytelmästä, vaan tarina on täysin yhtenäinen. Se on kertomus kahdesta veljeksestä ja yhdestä sisaresta, jotka etsivät osaa omaan tarinaansa heidän isänsä kautta. Siinä missä heidät lennätetään myös maapallon toiselle puolelle, niin samalla se vie heidät omien tuntemuksiensa äärirajoille. Ohjaaja Mikko Kanninen on sovittanut Nousiaisen romaanin tarinan tyylikkääksi, mutta kutkuttavan hauskaksi kokonaisuudeksi. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan todella onnistuneita. Varsinkin Latva-Äijön, Tiensuun sekä Turusen tulkinta sisarustriosta on sopivan karrikoitua ja kerrassaan hillittömän hauskaa seurattavaa.

Mutta ehkä ronskeimmat roolisuoritukset tekee Ritva Jalonen, joka juonta sen enempää paljastamatta vetäisee Sarin ulkomaalaistaustaisen miehen Fadin ja austalialais-suomalaisen Arvo Kirnun roolit aivan huikealla tavalla. Myöskin lavastus-, valo- ja äänisuunnittelu saavat kunniamaininnan kekseliäisyydessään.
Juurihoito on älykkäällä tavalla crazykomedia, joka suorastaan saa katsojan hekottelemaan hahmojen edesottamuksille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net