STOP THE PRESS!

Takaisin valoon

Takaisin valoon

Ohjaus, käsikirjoitus, tuotanto: Arto Halonen
Dokumenttinäyttelijät: Marissa Jaakola, Stella Kylä-Liuhala, Nora Löfving-Lihtonen, Henri Tuominen, Kerli Kyllönen, Pihla Maalismaa
Arvio: 5/5

Marissa on nuori nainen, joka hakee työkkärin kautta assistentin virkaa kansainvälisestä lakiasiaintoimistosta, joka on perustamassa toimipistettä Helsinkiin. Hän pääsee haastatteluun ja saakin työpaikan. Hurmaavan asianajajan kanssa syntyy pientä vipinää, josta syntyykin omituinen käänne. Asianajaja käskee Marissaa lähtemään Keski-Eurooppaan järjestelemään uusien toimistojen avaamisia omalla kustannuksella, mutta jotka firma jälkeenpäin korvaisi. Ei mene aikaakaan, kun Marissa kehotetaan viemään myös ostamansa autot Tunisiaan, jossa hän tajuaa olevansa kidnapattu, ja vain ihme voisi pelastaa hänet pinteestä.

Vanha sanonta, totuus on tarua ihmellisempää, pitää paikkansa ainakin tämän tarinan suhteen. Kun kyseessä on nuoren naisen uskomaton tarina kaappauksesta ja mahdollisesta joutumisesta ihmiskaupan uhriksi, on suorastaan todellisen kauhutarinan ainekset valmiina. Loistavien dokumenttielokuvien, ja viime vuosina myös tositapahtumiin perustuvien draamaelokuvien ohjaajana kunnostautunut Halonen yhdistelee tässäkin elokuvassa näitä molempia osa-alueita. Siinä missä Jaakola antaa kasvonsa tarinalle, niin Halonen yhdessä näyttelijäryhmän kanssa tuovat tarinaan visuaalisen puolen dramatisointuina kohtauksina. Vaikka elokuva onkin ahdistava kuvaus siitä kuinka minuus voidaan rajulla tavalla murskata, niin Halonen käsittelee aihetta kuitenkin niin, että katsoja voi tuntea Marissan tavoin helpotusta vapaudesta lopputekstien alkaessa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Art Films Productions, 2019

Traileri: