STOP THE PRESS!

Valmentaja

ValmentajaOhjaus: Tuukka Temonen
Käsikirjoitus: Heini Heikkilä
Tuotato: Olga Temonen, Tuukka Temonen
Näyttelijät: Mikko Nousiainen, Riku Nieminen, Jaana Saarinen, Inka Kallén, Jarkko Lahti, Iiro Panula, Jukka Rasila, Tau Sinisalo, Pyry Nikkilä, Jenni Banerjee, Linda Wiklund
Arvio: 3/5

Elokuva alkaa Yle Puheen studiosta, jossa Jari Sarasvuo (Nousiainen) on aloittamassa lähestystä. Hän aloittaa tarinansa omasta lapsuudestaan, jossa niukoilla varoilla elävä perhe yrittää selvitä jokapäiväisestä elämästä. Yrittäjänä toimiva, alkoholiin menevä isä jättää lopulta perheen, mutta antaa pojalleen yhden neuvon. Aina pitää yrittää ylöspäin. Vuodet vierivät ja nuoresta Jarista on tullut kuin isänsä, menestystä tehdään vain ylöspäin kurkottaen. Hän tapaa kauniin Nina Rosqvistin (Wiklund), jonka kanssa hän menee naimisiin. Tai ainakin näin Nina luulee, sillä suurin osa Jarin ajasta menee suurten tavotteiden saavuttamiseen. Vauhtisokeudessa hän vetää elämänsä överiksi ja sitten onkin aika pistää se oikeaan asentoon.

Ohjaaja Tuukka Temonen on jo yhden dokumentin ja yhden draamaelokuvan perusteella näyttänyt olevansa kunnon tekijämiehiä. Valitettavasti tällä kertaa tulee pieni kupru tuohon asetelmaan, sillä Valmentaja on ikävä kyllä melko keskinkertainen elokuva. Heikkilän käsikirjoitus ei tarjoa Temoselle sellaista pohjaa, joka syventäisi päähenkilön sisäistä konfliktia perhe-elämän ja isälle näyttämisen välillä. Parhaimmat pointsit vetävät taidokkaat näyttelijät, joista ilman muuta parhaiten suoriutuu pääroolissa nähtävä Nousiainen. Hän ei vain näyttele Sarasvuota, vaan on esikuvansa oloinen kaikin tavoin. Hän osaa olla hurmaava ja pirullinen mutta myös kuin sisäinen sankari-pikkupoika, joka haluaa osoittaa olevansa kaikkein paras. Muut hahmot jäävät melko pintapuoleisiksi ja jopa vaimot esitetään melko vaisuina hahmoina. Tästäkin puolesta olisi voinut saada vastavoimaa vahvalle persoonalle, mutta tähän ei käsikirjoitus, eikä ohjaaja pystyneet. Ikävä kyllä Valmenta jää vain kolmen tähden elokuvaksi, jossa olisi ollut potentiaalia jopa neljään, jos tarinaa ja hahmoja olisi hieman syvennetty.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Optipari, 2018

Traileri: