STOP THE PRESS!

Sami van Ingenin lyhytelokuvalle Polte Grand Prix Splitin elokuvafestivaalilla Kroatiassa

PolteSami van Ingenin Polte (2018) palkittiin lyhytelokuvasarjan Grand Prix -palkinnolla Splitin elokuvafestivaalilla Kroatiassa. Yksi Kroatian vanhimmista elokuvafestivaaleista järjestettiin 4.– 12.10.2018.

Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla tammikuussa 2018 ensi-iltansa saanut Polte on haljennut melodraama Teuvo Tulion kadonneen elokuvan Nuorena nukkunut (1937) pohjalta. Kuvamateriaali on peräisin elokuvan ainoan säilyneen nitraattirullan pahoin vaurioituneista viimeisistä minuuteista. Elokuvan kaikki esityskopiot ja negatiivi tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa vuonna 1959. Vuonna 2015 Pariisin Cinémathèque françaisen kokoelmista löytyi katkelma keskeltä elokuvaa.

Splitin elokuvafestivaalin palkintoraati luonnehtii perusteluissaan van Ingenin teosta ”onnekkaan sattuman juhlaksi”, joka luo jotain aivan uutta kadonneeksi luullusta 1930-luvun elokuvamateriaalista:

”Digitaalisuutta on käytetty parantamaan vaurioitunutta jatkuvuutta ja jälleenluomaan kerrontaa uusin painotuksin. Eri aikakausien elokuvallisten tekniikoiden yhdistelmästä syntyy ilahduttava elokuvaelämys: monimutkaisesti rakennettu mutta kevyesti virtaava. Teos on tuore siitä huolimatta, että se perustuu vanhaan ja vahingoittuneeseen lähtömateriaaliin.”

Aiemmin Polte on palkittu parhaan kokeellisen elokuvan Videorama-palkinnolla Timishort-lyhytelokuvafestivaalilla Romaniassa, kunniamaininnalla Art Film Fest -elokuvafestivaalilla Slovakian Košicessa, Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjassa sekä yleisötuomariston palkinnolla Fronteira-elokuvafestivaalilla Brasiliassa.

Polte on tähän mennessä esitetty muun maussa Karlovy Varyn 53. kansainvälisen elokuvafestivaalin Imagina-sarjassa, Edinburghin 72. kansainvälisen elokuvafestivaalin maineikkaassa kokeellisen elokuvan Black Box -esityssarjassa, sekä BFI London Film Festivalin kokeelliselle elokuvalle omistetussa Experimenta-sarjassa.

Sami van Ingen on suomalaisen kokeellisen elokuvan veteraaneja, joka on toiminut kuvataiteilijana, tuntiopettajana ja kuraattorina 1980-luvun lopulta lähtien. Helsingissä työskentelevä van Ingen väitteli taiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän työskentelee usein sattumanvaraisen, löydetyn materiaalin avulla. Hänen teoksiaan on nähty vuosien varrella useissa näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Tbilisin triennaalissa (2012), Helsingin Taidehallissa (2005) ja Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella (2002).

Poltteen on tuottanut Testifilmi Oy ja sitä levittää AV-arkki.