STOP THE PRESS!

Billy Elliot

Billy Elliot. Kuvassa keskellä Petra Karjalainen, oikealla Simo Riihelä. Kuva Kari Sunnari.

Kuvassa keskellä Petra Karjalainen, oikealla Simo Riihelä. Kuva Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatterin päänäyttämö to 18.10.2018
Perustuu Stephen Daldryn ohjaamaan samannimiseen elokuvaan
Libretto ja laulujen sanat: Lee Hall
Sävellys: Elton John
Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Samuel Harjanne
Koreografia: Jari Saarelainen
Koreografin assistentti: Riku Lehtopolku
Kapellimestari: Joonas Mikkilä
Lavastussuunnittelu: Jyrki Seppä
Pukusuunnittelu: Pirjo Liiri-Majava
Äänisuunnittelu: Kalle Nytorp
Valosuunnittelu: Juha Haapasalo
Billy-koulun opettajat: Petra Porspakka (baletti), Marjo Terästö (steppi)
Näyttelijät: Simo Riihelä, Ilmari Kujansuu, Petra Karjalainen, Jyrki Mänttäri, Kristiina Hakovirta, Eriikka Väliahde jne…
Arvio: 5/5

80-luvun alkupuolella, pohjois-Englannissa sijaitsevassa kaivoskaupungissa kaivostyöläiset ovat suorastaan raivostuneita pääministeri Thatcherin toimille. Samaan aikaan yhtä kaivostyöläisen poikaa Billyä kehotetaan harrastamaan nyrkkeilyä, kun sehän on sitä on oikeaa äijäurheilua. Eräänä päivänä epäonnistuneen harjoittelusession jälkeen samaan saliin saapuu rouva Wilkinsonin (Karjalainen) ohjaama balettiryhmä. Aluksi Billy ei ole innostunut koko jutusta, mutta opettajan kehotuksesta aloittaa harjoittelun. Pian hän huomaakin olevansa koukussa tanssimiseen. Kun kotona saadaan tietää, että poika onkin kiinnostunut baletista, niin alkaa melkoinen mekkala ja pojan unelmien murskaamisen yrittäminen. Mutta Wilkinson ei kuitenkaan anna periksi Billyn suhteen, vaikka vaikeuksia matkalla tulee olemaan.

Musikaali perustuu vuonna 2000 ilmestyneeseen samannimiseen elokuvaan, jonka ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat myös tämän musikaaliversion alkuperäisen tuotannon takana. Siihen kun on lisätty vielä palkittu muusikko Elton John sävellyksineen, niin taattu hittiaines on ainakin osittain valmis. Loppu onkin sitten jokaisen esityksen tekevän ohjaajan vastuulla. Olen nähnyt sekä elokuvan että West Endilllä esitetystä näyttämöversiosta tehdyn filmatisoinnin, jotka eivät oikeastaan eivät saaneet minua innostumaan tarinasta, mutta tämä Samuel Harjanteen ohjaama versio Tampereen Työväen Teatterille on jotain sellaista, jota en uskonut kokevani tästä musikaalista. Kuin teos olisi todella herännyt eloon ja kokenut kunnollisen kasvojen kohotuksen. Luvassa on todella huikea esitys, joka pistää katsojan tunneskaalan heilumaan. Jari Saarelaisen upea koreografia ja Jyrki Sepän ja hänen tiiminsä luoma lavastus ovat sen verran kekseliäitä ja näyttävästi toteutettuja, etteivät ne todellakaan kalpene kansainvälisille toteutuksille.

Parasta olivat kuitenkin näyttelijät. Tällä kerralla Billyn ja Michaelin rooleissa nähtiin Simo Riihelä ja Ilmari Kujansuu (lapsinäyttelijät vaihtuvat näytöksittäin). He vetävät roolinsa kuin todelliset ammattilaiset ja vieläpä erittäin uskottavalla tavalla. Pitkään tehty harjoitteluprojekti on tehnyt heistä todella valloittavia rooleisssaan ja koko sali voi vain ihastella heidän taituruutttaan. Lisäksi muu lapsiporukka hoitaa hommansa kotiin tyylikkäästi, vaikka ovatkin tarinassa luonnollisesti taka-alalla. Heitä ’avittamassa’ ovat loisteliaat aikuisnäyttelijät, jotka tekevät tasokasta työtä, mutta yksi kuitenkin nousee kärkeen: Rouva Wilkinsonia esittävä Petra Karjalainen tekee yhden uransa hienoimmista roolisuorituksista, jonka olen nähnyt hänen näyttämöllä esittävän. Hän vetää roolinsa niin hyvin, että melkein voisin verrata suoritusta alkuperäiselokuvassa sitä esittäneen Julie Waltersin tasolle. Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot on ylistyslaulu unelmille, erilaisuudelle ja ystävyydelle.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net