STOP THE PRESS!

Oma maa

Oma maa

Ohjaus: Markku Pölönen
Käsikirjoitus: Markku Pölönen, Antti Heikkinen
Tuotanto: Rimbo Salomaa, Markus Selin, Jukka Helle
Näyttelijät: Oona Airola, Konsta Laakso, Antti Virmavirta, Marjaana Maijala, Mika Nuojua, Hannu-Pekka Björkman, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén
Arvio: 5/5

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät sodan päättymisestä vuonna 1945. Varakkaan perheen tytär Anni (Airola) on elänyt herran kukkarossa koko elämänsä. Iloa varjostaa hänen veljensä menehtyminen rintamalla. Suru-uutisia tulee kertomaan nuori mies nimeltä Veikko (Laakso), jonka kanssa neitokaisen veli oli taistellut rintamalla. Suru-uutisista huolimatta tämä nuori mies saa Annin sydämen sykkimään ja hän rakastuu. Vanhempien vastustelusta huolimatta he menevät naimisiin ja ryhtyvät etsimään paikkaa omalle kodilleen. Lopulta he saavat valtiolta maa-alueen, johon he ryhtyvät rakentamaan taloa, mutta pian Anni joutuu kokemaan jotain sellaista, joka rikkoo tämän unelmat ja rakkaus Veikkoonkin on koetuksella.

Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen paluun pitkien elokuvien pariin tehnyt Markku Pölönen on tehnyt komean comebackin. Oma maa on juuri sellainen elokuva, jonka vain hän kunnolla taitaa. Siinä on sopivasti menneen ajan tunnelmaa tähän päivään sovitettuna ja tietenkin runsas ’lusikallinen’ romanttista sävyä sekä tarinassa että visuaalisessa kerronnassa. Tämä alunperin tv-sarjaksi kaavailtu tarina on muuntautunut yllättävän onnistuneeksi elokuvaversioksi, vaikka pariin otteeseen huomaakin, että tarinaa olisi ollut paljon enemmän kerrottavana kuin mitä mukaan oli saatu mahdutettua. Se ei tee elokuvasta missään nimessä heikkoa, vaan kokonaisuus ratkaisee. Pölösen ja Heikkisen käsikirjoitus kunnioittaa vanhojen kotimaisten elokuvien henkeä ja dramaturgina toiminut Paula Vesala puolestaan on tuonut vahvemmin esiin naisnäkökulmaa, eli Annin näkökantaa. Kuvauksesta vastannut Konsta Sohlberg jatkaa isänsä Karin jalanjälkiä myös Pölösen elokuvien kuvaajana ja on tehnyt todella komeaa visuaalista työtä: luonto suorastaan nousee yhdeksi tärkeäksi elementiksi tarinan kerronnassa. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan erittäin onnistuneita, mutta juuri Airola ja Laakso tekevät tästä elokuvasta sen ”the elokuvan”. Ensimmäiset isot roolit tekevät nuoret näyttelijät ovat rooleissaan luontevia, mutta tavoittavat kuitenkin modernilla tavalla vanhojen kotimaisten elokuvien henkeä. Oma maa on Pölöseltä vahva paluu koko illan elokuvan pariin.

Lisämateriaalina tarjolla on making of -kooste, tarileri ja Suvi Teräsniskan musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Solar Films, 2019

Traileri: