STOP THE PRESS!

Vakoilukirja – Totta ja tarua tiedustelusta ilmestyy Helsingin kirjamessuille

Jukka Parkkari – Vesa Anttonen Vakoilukirja – Totta ja tarua tiedustelusta Helsinki on ollut ja on edelleen yksi maailman vakoilupääkaupungeista. Jukka Parkkarin ja Vesa Anttosen Vakoilukirja – totta ja tarua tiedustelusta käsittelee vakoilijoita vilisevää Suomea, täällä aktiivisesti toimivia tiedustelupalveluita sekä niiden toiminnan nykyisyyttä ja lähihistoriaa. Koska kirjallisuus, elokuva ja televisio ovat käsitelleet vakoiluaiheita vuosisadasta toiseen, Vakoilukirjassa pohditaan myös niiden vuorovaikutusta todellisuuden kanssa. Mihin mielipiteensä voi perustaa? Voiko mihinkään ikinä luottaa?

Suomen viranomaisten Ruotsista saamat tiedot ulkoministeriön verkkoon tehdystä vakoilusta herättivät muun muassa keskustelua tiedustelulakien tarpeellisuudesta myös meillä. Suomi, jonka edustajat ovat toimineet EU:n sekä siviili- että sotilastiedustelujen johdossa, on jäänyt oman tiedustelunsa osalta passiiviseen rooliin. Verkkovalvonta ei ole tullut kysymykseen, vaikka matalalla profiililla toimivat suomalaiset vastatiedusteluorginaatiot ovat maan geopoliittisen aseman vuoksi jatkuvasti täystyöllistettyjä. Mutta kysymys ei ole vain sähköisestä tiedonkulusta; myöskään varsinaiseen henkilötiedusteluun ulkomailla ei ole sitJukka Parkkari Vakoojaksi syntynytä säätävien lakien puuttuessa ollut mahdollisuutta.

Helsingin kirjamessujen vakoiluaihetta käsitteleviin uutuuksiin lukeutuu myös Vakoilukirjan toisen tekijän, Jukka Parkkarin sotilasvastavakoilua kuvaavan romaanisarjan uusin osa Vakoojaksi syntynyt. Eletään syksyä 1991. Moskovassa tapahtuu vallankaappausyritys, virolaiset valmistelevat itsenäisyysjulistusta puna-armeijan tankkien piirittäessä Tallinnan tv-tornia. Samaan aikaan suojelupoliisille ilmoittautuu suomalainen mies, joka paljastaa olleensa jo syntyjään Venäjän sotilastiedustelun GRU:n laskuun toimiva vakooja.

 

 

Jukka Parkkari – Vesa Anttonen

Vakoilukirja – Totta ja tarua tiedustelusta

ISBN 978-952-270-408-5

270 sivua. Arktinen Banaani 2018.

 

Jukka Parkkari

Vakoojaksi syntynyt

ISBN 978-952-270-406-1

298 sivua. Arktinen Banaani 2018.