STOP THE PRESS!

Only in Finland – Vesa Sisättö kokosi suomalaiset älynväläykset kirjaksi

Vesa Sisättö Only in Finland – Suomalaisen järjenkäytön tähtihetkiä Uutuuskirja Only in Finland on älyttömyyksien Suomen historia. Vesa Sisättö kertaa suomalaisen järjenkäytön tähtihetket Viipurin pamauksesta Helsingin metroon.

Suomalainen järjenkäyttö on maailman huippua, senhän todistavat jo PISA-tutkimuksetkin. Mutta niin vain Opetushallitus vei seiskasta poikkiviivan eikä kieltolaistakaan tuntunut olevan juuri hyötyä. Entä minne Tampereen kaupunginjohtaja katosi? Kuka kuningas panttasi Suomen? Miksi Sex Pistolsin maahanpääsy evättiin? Vesa Sisätön uutuuskirja Only in Finland – Suomalaisen järjenkäytön tähtihetkiä esittelee yli 40 pientä ja suurta suomalaista hanketta, jotka ovat tuntuneet erinomaisilta ajatuksilta sillä hetkellä. Teos valaa uskoa siihen, että suomalainen konstailematon tapa käyttää järkeä voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

”Kolme kesää talonpoika Lauri Nuutinen oli poikineen kaivanut laskuojaa, joka yhdisti Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Sarvinkijärven alempana sijaitsevaan Jakojärveen. Kun Nuutinen poikineen sai viimeisen kaistan kaivettua auki, vesi alkoi virrata. Yhä nopeammin. Ja nopeammin. Paljon nopeammin. Sarvinkijärven vedet ryöstäytyivät irti ja syöksyivät Nuutisen kaivantoon raastaen sen reunoja mukaansa. Oja leveni lähes 200 metrin levyiseksi kymiksi, joka kiskoi puut ja pensaat mennessään ja kuljetti mukanaan maata ja liejua. Alajuoksulla oletettiin maailmanlopun tulleen – hyvällä syyllä.”

”Kansanäänestys oli neuvoa antava, joten eduskunnan piti tehdä varsinainen päätös, liittyäkö Euroopan unioniin vai ei. Tässä vaiheessa Paavo Väyrynen astuu mukaan kuvioon. Vielä presidenttiehdokkaana vuoden 1994 alussa Väyrynen oli suhtautunut EU-jäsenyyteen myönteisesti, mutta tietyin varauksin. EU-neuvottelutuloksen selvittyä Väyrynen liittyi jäsenyyden vastustajiin. Väyrysen johtamana eduskunnan EU-jäsenyyden vastustajat masinoivat marraskuun alussa puhemaratonin, jonka tarkoitus oli viivyttää eduskunnan äänestystä ylitse Ruotsin EU-äänestyksen, joka oli tulossa 13. marraskuuta. – – Väyrysen turnauskestävyys vaikutti hyvältä. ’Me kansanedustajat kyllä jaksamme. Aion ensi yötä varten hakea vuodevaatteita ja pyjaman kotoa. Kyllä näin voidaan elää’, hän kommentoi Helsingin Sanomille. – – Vuoden 1994 jarrutuskeskustelu oli sodanjälkeisen ajan pisin ja ensimmäinen vuoden 1970 jälkeen. Jarruttajien toiminta oli EU-asiassa valitettavasti täysin turhaa. Eduskunnassa oli koko ajan tarvittava kahden kolmasosan enemmistä lain läpiviemiseen. Lisäksi Ruotsi äänesti lopulta kyllä. – – Paavo Väyrynen sen sijaan päätyi EU-parlamenttiin. ”

”Entä muuta? Mistä muista aiheista tämän kirjan tulevissa versioissa voisi olla lukuja? Ainakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yrityksistä selvitä tasa-arvoisen avioliittolain seurauksista. Ehkä jotain Suomen kiehtovasta kaivoslaista, joka antaa löytäjän pitää arvometallit. Vaikka löytäjä olisi ulkomainen kaivosjätti. Varmaan kuulemme myös Paavo Väyrysestä vielä. Maailma muuttuu ja Suomi sen mukana. Varmaan on vain se, että järjenkäytölle on kysyntää myös tulevaisuudessa.”

Vesa Sisättö kertoo kirjastaan Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 27.10. klo 13.30–14 (Tiedekirja, 6g80) sekä Kaisa-talon Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) tiistaina 30.10. klo 18–19.