STOP THE PRESS!

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Yhdestoista hetki pureutuu rahan, vallan ja demokratian suhteeseen

Yhdestoista hetki

Valokuvaaja: Mitro Härkönen

Muita Kansallisteatterin kevään ohjelmistouutuuksia ovat muun muassa näyttämösovitus Mauri Kunnaksen huippusuositusta Koiramäen Suomen historia -teoksesta, Pasi Lampelan uutuusnäytelmä Sammakkokuningas sekä Ingmar Bergmanin klassikko Kohtauksia eräästä avioliitosta. Tammi-maaliskuun liput tulevat myyntiin torstaina 25. lokakuuta.

Esa Leskisen ohjaama ja yhdessä Sami Keski-Vähälän kanssa kirjoittama Yhdestoista hetki on tarina demokratiasta, yhdessä elämisen tavasta, joka on katoamassa ulottuviltamme juuri, kun olimme alkaneet pitää sitä itsestään selvänä. Se on kaikki, mitä olet aina halunnut tietää rahasta ja vallasta, mutta et ole uskaltanut kysyä. Mihin tarvitaan demokratiaa, jos kaikki päätökset tehdään markkinoilla? Dokumenttiteatteria, musiikkia ja kuvallista ilmaisua ainutlaatuisella tavalla yhdistävä näyttämöteos on samaan aikaan farssi ja tragedia, ennennäkemätön musiikillinen iltama ja näyttämöllisten näkyjen sinfonia. Kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä 6. maaliskuuta. Keski-Vähälän ja Leskisen edellinen Kansallisteatteri-yhteistyö oli vuoden esityksenä palkittu Neljäs tie (kantaesitys 2013).

Mauri Kunnaksen rakastetut hahmot heräävät eloon Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä! Eva Buchwaldin dramatisoima ja Irene Ahon ohjaama, Kunnaksen kuvakirjaan perustuva näyttämöteos Koiramäen Suomen historia kertoo Suomen historian vaiheista Ruotsin vallan ajalta 1500-luvulta 1800-luvun alkuun. Valloittava teatteriesitys muistuttaa, ettei historia ole vain lista vuosilukuja ja nimiä, vaan ennen muuta toinen toistaan kiehtovampia hahmoja ja tarinoita menneiltä ajoilta. Luvassa on hauska ja vauhdikas, näyttävä ja musiikkipitoinen aikamatka, josta nauttivat sekä lapset että aikuiset. Näyttämöteos saa kantaesityksensä 7. maaliskuuta.

Willensaunassa ensi-iltansa saa kaksi esitystä: Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Sammakkokuningas on ketterän dialogin siivittämä draamakomedia kansallislajimme jääkiekon pimeästä puolesta, menestyksen hinnasta, siskoudesta ja veljeydestä.  Uutuusnäytelmän rooleissa nähdään häikäisevä näyttelijätrio: Sari Puumalaisen lisäksi näyttämölle astuvat isä ja poika ‒ Heikki ja Mikko Nousiainen. Kantaesitys nähdään 13. helmikuuta. Duncan Macmillanin Kaikki hienot jutut antaa yleisölle mahdollisuuden tulla osaksi ainutkertaista, yhteisöllistä teatterikokemusta, joka elämän varjoisempiakin aiheita sivutessaan saa hymyn huulille. Pääesiintyjinä vuorottelevat näyttelijät Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen, jotka ovat myös suomentaneet ja kirjailijan näyttämöohjeiden mukaisesti mukauttaneet näytelmän suomalaiseen todellisuuteen sopivaksi. Teos saa ensi-iltansa 20. maaliskuuta.

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta nähdään Omapohjassa Bergmanin omana näyttämösovituksena, jonka ohjaa Michael Baran. Mestarillisen aviodraamaan traagiset ja surkuhupaisat käänteet ovat helposti tunnistettavia kenelle tahansa, joka elää, on joskus elänyt tai haaveilee joskus elävänsä pitkässä suhteessa toisen kanssa. Kristiina Haltun ja Esa-Matti Longin tähdittämä esitys saa ensi-iltansa 6. helmikuuta.

Kansallisteatterissa nähdään keväällä kaksi yhteistuotantoa: Kari Paukkunen ohjaa Leena Tammisen kirjoittaman teoksen Yhtä matkaa, jonka tuottaa Kulttuurikone yhdessä Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Seela Sellan, Puntti Valtosen ja Safka Pekkosen tähdittämä teos saa kantaesityksensä Suurella näyttämöllä 22. maaliskuuta. Pienellä näyttämöllä nähdään Marc Gassot’n Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show, joka toteutetaan yhdessä Circo Aereon, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Kantaesitys 10. tammikuuta.

Kansallisteatterin alkukevään ohjelmistossa odotettuja lisänäytäntöjä saavat useat yleisönsuosikit, kuten syyskaudelta loppuunmyydyt Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljekset ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia. Vierailuohjelmistossa nähdään muun muassa Anna-Mari Karvosen, Anni Puolakan ja työryhmän Amor fati, Heidi Köngäksen Sandra ja Red Nose Companyn Babylon. Minna Canthin 175-vuotisjuhlaa vietetään Kansallisteatterissa maaliskuussa monipuolisella ohjelmalla yhdessä Minna Canthin seuran kanssa.

Tutustu koko ohjelmistoon:
https://kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/