STOP THE PRESS!

Marja Helanderin lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut palkittiin ImagineNative -elokuva- ja mediataidefestivaalilla Torontossa

Maan sisällä linnutMarja Helanderin lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) palkittiin parhaan kokeellisen teoksen The Kent Monkman -palkinnolla ImagineNative -elokuva- ja mediataidefestivaalilla, joka järjestettiin Torontossa 17.–21.10.2018. ImagineNative on maailman suurin alkuperäiskansojen elokuvaan ja mediataiteeseen keskittyvä elokuvafestivaali.

Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnolla sekä kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan pääpalkinnolla palkittu tanssielokuva on esitetty lukuisilla merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Seattlen kansainvälisestä elokuvafestivaalista keskeiseen Dance on Camera –tanssielokuvafestivaaliin New Yorkissa. Seuraavaksi se nähdään maineikkaalla Aesthetica Short Film Festivalilla. Jokseenkin melankolisen tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen¬ valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.