STOP THE PRESS!

Kate McIntoshin elävä installaatio Worktable avautuu EMMAssa 14.11.

Kate McIntosh, Worktable 2011. Photo: Kate McIntosh

Kate McIntosh, Worktable 2011. Kuva: Kate McIntosh

Worktable (2011) rakentuu marraskuussa kahdeksi viikoksi EMMAan yhteistyössä Baltic Circle -festivaalin kanssa. Teos on jatkuva, elävä installaatio ja Kate McIntoshin tunnetuimpia osallistavia teoksia. Performatiivinen teos on kiertänyt ympäri maailmaa vuodesta 2011 lähtien ja toteutettu jo yli 30 esityspaikassa.

Worktable tapahtuu huoneissa, joissa yleisö toiminnallaan osallistuu tapahtumien ketjuun. Installaatio etenee McIntoshin luoman käsikirjoituksen mukaan osallistujan tahtiin. Arjen esineistä muodostuvaan muuttuvaan ympäristöön osallistutaan yksitellen. Paikan päällä saat toimintaohjeet, työvälineet ja suojavarusteet – me ojennamme sinulle vasaran, sinä saat päättää, miten asiat hajoavat.

Kate McIntosh (s. 1974) on tunnettu kokeellisen esittävän taiteen kentällä. Hän on Brysselissä asuva taiteilija, joka työskentelee monialaisesti installaation, performanssin ja teatterin parissa. Hän keskittyy töissään sekä esiintyjän että yleisön fyysisyyteen, materiaalien ja esineiden manipuloimiseen sekä suhteeseen yleisön kanssa ja yleisön välillä. McIntosh on loputtoman kiinnostunut leikistä yleisön kanssa, teatterikuvastosta ja vinksahtaneesta huumorista. Suomessa McIntoshin teoksia on nähty viimeksi vuonna 2012, kun hänen performanssi-installaationsa We Breathe oli esillä Galleria Bernerissä Turussa osana New Perfomance -festivaalia.

EMMA esittää näyttelyohjelmistossaan taiteen sisäisiä rajoja koettelevia teoksia. Areena-tila, johon McIntoshin elävä installaatio rakentuu, on tila kokeelliselle, poikkitaiteelliselle ja prosessimaiselle nykytaiteelle. Worktable on ensimmäinen EMMAssa esillä oleva performatiivinen ja osallistava installaatio, jonka kokemisen tapa erottuu museoiden tavanomaisesta ohjelmistosta ravistellen käsitystämme perinteisestä näyttelyformaatista.

“Vaikka Worktable on toteutukseltaan uudenlainen taideteos EMMAssa, istuu se hienosti tämän vuoden surrealistissävytteisten näyttelyidemme teemaan: tässäkin tapauksessa museokäynti saa yllättäviä piirteitä ja näyttelyvieras pääsee kokemaan jotain arjesta poikkeavaa”, pohtii intendentti Reetta Kalajo.

Teos toteutetaan yhteistyössä Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin kanssa.

Kate McIntoshWorktable 14.–25.11.2018 

Teos noudattaa omia aukioloaikoja museon aukioloaikojen sijaan.

Sisäänpääsy EMMAn museolipulla.