STOP THE PRESS!

Turun Kaupunginteatterin kevään teemoina valta ja muisti

Keväällä Turun Kaupunginteatterissa nähdään 18 erityylistä esitystä. Uuden ohjelmiston ajattomia, mutta nykyhetkeen osuvia pääteemoja ovat valta ja muisti. Kuhina teatterilla kiihtyy keväällä myös yleisötapahtumien muodossa, kun luvassa on esimerkiksi Teosavauksia, Turun Sanomien kirjaklubeja ja teatteritalokierroksia. Lipunmyynti kaikkiin kevään esityksiin avattiin torstaina 25.10.

”Kevätkaudella keskeiset teemat ovat vallan piilorakenteet ja mureneva muisti. Ohjelmiston klassikot siirtävät muistikapulaa sukupolvelta toiselle.” – Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki

Päänäyttämöllä Hamlet ja Komisario Palmun erehdys

Päänäyttämön kevään ensi-iltojen päähenkilöt ovat William Shakespearen kruununprinssi Hamlet ja Mika Waltarin rikoskomisario Palmu. Toisen kanssa lähdetään kostoretkelle vallan ja moraalittomuuden ajattomalle maaperälle, toisen kanssa ratkaisemaan kinkkistä murhatapausta.

Hamlet saa 70 vuoden tauon jälkeen ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa 15.2. Paavo Westerbergin ohjaama näytelmä nostaa esiin teemoja, jotka ovat ajassamme yhä sijoiltaan ja osuvat ihmisenä olemisen ytimeen. Nimiroolin tekee Jussi Nikkilä, muissa rooleissa nähdään esimerkiksi Eero Aho, Kirsi Tarvainen, Markus Järvenpää ja Carl-Kristian Rundman.

Huhtikuun ensi-ilta Komisario Palmun erehdys on omiaan ruokkimaan nostalgian nälkää ja viihdyttämään rikostarinoiden ystäviä. Dekkarikomedian ohjaa yksinoikeudella Tampereen Komediateatterin johtajana pitkään työskennellyt Panu Raipia. Pääosassa nähdään Taneli Mäkelä, jolle ehtikin jo tulla ikävä Turkuun Viimeinen laiva -esitysten päätyttyä. Mäkelä odottaa innolla hyppyä Mika Waltarin luoman legendaarisen hahmon saappaisiin: ”Minulla liittyy Komisario Palmu -elokuviin vahvaa nostalgiaa. Ne ovat kodikkaalla tavalla kiinni ajassa, jolloin olin lapsi. Silloin niitä katsottiin puhtaasti jännäreinä – komediallinen taso löytyi vasta seuraavilla katselukerroilla. Onhan se upeaa päästä tekemään legendaarista roolia hienon jengin kanssa. Uskon, että vahva tarina toimii myös näyttämöllä.” Komisario Palmun erehdyksen ensi-ilta on 11.4.

Päänäyttämöllä jatkavat syksyllä ensi-iltansa saaneet Varissuo-musikaali ja Näytelmä joka menee pieleen
-komedia.

Pienellä näyttämöllä keskiössä lämmin arki

Pienen näyttämön ohjelmisto tuo elämän kuumine tunteineen ja kolhuineen lähelle ja tarraa sydämestä. Maria Jotunin hersyvä klassikko Miehen kylkiluu ja Satu Rasilan menestysdraama Katoava maa suuntaavat lämpimän katseensa arkeen.

Rasilan kirjoittama Katoava maa nähdään nyt ensimmäistä hänen itsensä ohjaamana. Keskiössä on pitkä avioliitto, johon Alzheimer tunkeutuu. Pääosaparia esittää Marja-Leena Kouki ja Turkuun pitkän tauon jälkeen palaava Juha Muje. Heidän muistojensa nuorta pariskuntaa esittävät Miila Virtanen ja Joonas Snellman. Katoavan maan ensi-ilta on 31.1.

Helmikuussa Pienelle näyttämölle saapuu kierroksellaan Mikko Roihan ohjaama Miehen kylkiluu, joka perustuu Maria Jotunin rakastettuun kansankomediaan vuodelta 1914. Se nähdään nyt kahdeksan teatterin yhteistuotantona, jonka Helsingin Sanomat arvioi viiden tähden farssiksi. Turun ensi-ilta on 5.2.

Pienellä näyttämöllä päästään myös klovneria- ja splatter-tunnelmiin, kun sirkusesitys Lion – The Weird and Magical Abracadabra Show hämmästyttää yleisöä taituruudella ja taikuruudella. Näyttelijä-miimikko Marc Gassot’lle räätälöidyn jännityksestä ja pelosta kertovan teoksen ohjaa Sanna Silvennoinen. Ensi-ilta 19.3.

Pienellä näyttämöllä jatkavat syksyltä tutut Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus sekä Stand up, Teatteri!
-komiikkaklubisarja, jonka koomikkorivit kasvavat entisestään.

Sopukassa lastennäytelmä ja nukketeatteria

Sopukassa nähdään keväällä lisää esityksiä Kurnuttavan Sammakon syksyllä loppuunmyydystä Molli ja Kumma
-lastennäytelmästä. Sopukassa vierailee myös Grus Grus Teatterin nuorille ja aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys Tuntematon leijona. Esityksessä ajankohtaista vuoropuhelua suomalaisuudesta käyvät Ishmael Falke ja Suomen vaakunasta tuttu Leijona.

Vierailuja moneen makuun

Vierailuissa riittää valinnanvaraa, kun Päänäyttämöllä kyläilevät Suosalon & Nojuan kestosuosikkikomedia Kiviä taskussa, Jukka Puotilan PUOti kiinni ja TILA myyntiin -kiertue, Helsingin Sanomien esitys Musta laatikko 13 sekä a cappella -yhtye Fork päivitetyllä show’llaan Fork On Tour 2.0.

Pienellä näyttämöllä vierailevat Susanna Haaviston Varamummo-lastenmusikaali ja Haaviston ja Eija Ahvon ääniystävyyttä juhlistava konsertti Yhdessä 40 v. Siellä nähdään myös Panu Rajalan kirjoittama ja Tampereen Komediateatterissa suitsutettu monologi Päämäärä tuntematon, joka kertoo Väinö Linnan elämästä.

Teatteria matalalla kynnyksellä

Elämyksiä on tarjolla myös maksuttomien yleisötilaisuuksien muodossa. Keväällä lämpiössä aloitetaan Turun Sanomien TS Kirja -klubit ja teatterin esityksiin liittyvät Teosavaukset saavat jatkoa. Uusia näkökulmia Turun Kaupunginteatterin esityksiin ja tekijöihin saa Kotikriitikoiden blogista osoitteessa kotikriitikot.com. Opastetut, maksulliset teatteritalokierrokset jatkuvat myös keväällä. Pimeinä vuodenaikoina Teatterisilta johdattaa Aurajoen ylittäjät teatteritunnelmiin esityksistä inspiraationsa saaneen valaistuksen ja äänimaiseman myötä.