STOP THE PRESS!

Anna Karenina

Anna Karenina

Kuva: Harri Hinkka

Tampereen Teatterin päänäyttämö to 25.10.2018
Perustuu Leo Tolstoin samannimiseen romaaniin
Dramatisointi: Helen Edmundson
Suomennos: Aino Piirola
Ohjaus: Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Leena Rintala
Koreografi: Miika Riekkinen
Valosuunnittelu: Raimo Salmi
Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho
Videosuunnittelu: Joonas Tikkanen
Näyttelijät: Pia Piltz, Turkka Mastomäki, Marc Gassot, Eeva Hakulinen,Ville Majamaa, Pihla Pohjolainen, Lari Halme, Risto Korhonen, Matti Hakulinen, Elina Rintala, Kirsimarja Järvinen, Elisa Piispanen, Martti Manninen
Arvio: 5/5

Anna Karenina (Piltz) on nuori nainen, joka on naimisissa pietarilaisen virkamies Kareninin (Mastomäki) kanssa. Vaikka liitto tarjoaakin hänelle taloudellisen turvan, niin hän kokee olevansa tukahdettu suhteessa. Hän tapaa nuoren kreivi Vronskin (Gassot), johon hän ei aluksi ihastu, mutta varoitteluista huolimatta lopulta rakastuu. Kun hän huomaa, ettei sittenkään saa kunnolla huomiota tältä mieheltä, hän tuntee itsensä onnettomaksi. Menetettyään suuren rakkautensa ja mahdollisuuden tavata poikaansa, Anna kokee elämänsä suunnan muuttuneen. Annan elämään kytkeytyy myös Levinin (Halme), joka hakee elämäänsä merkitystä, tarina.

Vaikka Tolstoin romaanin ilmestymisestä on kulunut lähes 150 vuotta, tarinan teemat eivät ole vanhentuneet. Samoja ikuisuuskymyksiä tänäkin päivänä ihmiset käyvät läpi. Edmudsonin hieman modernisoitu sovitus ja Vapaavuoren taidokas ohjaus tarjoavat katsojalle oivallisen teatterikokemuksen, jota täydentävät Kuivaston suunnittelema näyttävä lavastus sekä Rintalan tyylikäs ajantyylinen puvustus. Näytelmän kuitenkin kruunaavat taidokkaat näyttelijäsuoritukset. Vronskia esittävä Gassot tekee erinomaista näyttelijäntyötä lieromaisena paskiaisena, kun taas Kareninia esittävä Mastomäki puolestaan tekee vahvan tulkinnan turvallisesta aviomiehestä. Mainioita roolisuorituksia viime aikoina tehnyt Halmekaan ei jää pekkaa pahemmaksi, mutta näytelmän suurin tähti on kuitenkin selvä: Annaa esittävä Piltz, joka tekee uransa hienoimman ja koskettavimman roolisuorituksen tähän asti. Vaikken olekaan Anna Kareninan tarinan ystävä, niin Tampereen Teatterin versio oli siitä todella vakuuttava tulkinta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net