STOP THE PRESS!

Tampereen Teatterin keväässä neljä kotimaista kantaesitystä

Tampereen Teatteri käy kevätkauteen rohkeasti viidellä ensi-illalla, joista neljä on kotimaisia kantaesityksiä: Mikko Roihan dramatisointi Johannes Linnankosken romaanista Pakolaiset, Esa Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia Rikos ruutupaperilla, Kaisa Helan ja Mari Turusen nolo komedia Häpeä! ja Marika Vapaavuoren taikuutta ja lavahypnoosia yhdistelevä Spiraali. Lisäksi ensi-iltansa saa Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Pulitzer-palkittu näytelmä Rakkauskirjeitä.


Pakolaiset – Heikki Kinnunen palaa näyttämölle

Mikko Roihan dramatisointi Johannes Linnankosken romaanista Pakolaiset tuo Heikki Kinnusen jälleen teatterin näyttämölle. Näytelmän kantaesitys on 17. tammikuuta päänäyttämöllä. Pakolaiset on kertomus hämäläisistä talonpojista, jotka pakenevat vanhuutensa kynnyksellä Savoon. Kinnusen aisaparina nähdään Esko Roine. Teos käsittelee armon ja anteeksiannon testamenttia. Samalla se on maanviljelyn historian kuvaus ja yhden aikakauden päätös. Veisuun, tanssin ja kipeän kuvan esitys sulkee sisäänsä niin suomalaisten useat heimot kuin talonpojan päättymättömän matkanteonkin. Ohjauksesta vastaa Mikko Roiha ja musiikista jouhikkotaiteilija Pekko Käppi. Rooleissa Kinnusen ja Roineen lisäksi nähdään Riikka Puumalainen, Ritva Jalonen, Antti Tiensuu, Martti Manninen, Elisa Piispanen, Pia Piltz, Eeva Hakulinen ja Pekko Käppi.

Rikos ruutupaperilla – Esko Kovero tähdittää Esa Latva-Äijön dekkarikomediaa

Esa Latva-Äijön käsikirjoittama Rikos ruutupaperilla on komedia jääräpäistä, ja se saa kantaesityksen 25. tammikuuta Frenckell-näyttämöllä. Se on jo Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia. Pääosassa on vanha jäärä (Esko Kovero), jolla on unelma. Jälkiviisaana on helppo todeta, että tämä unelma olisi kannattanut pitää ihan omana tietona. Rikos on valmis, kun unelmasta tulee yhteistä omaisuutta, johon jokaisella on sanansa sanottavana. Ohjauksesta vastaa Latva-Äijö, Esko Koveron lisäksi rooleissa nähdään Arttu Ratinen, Ville Majamaa, Elina Rintala ja Aliisa Pulkkinen.

Nolo komedia Häpeä! – Kaisa Hela ja Mari Turunen häpeän ytimeen

Mitä on häpeä? Onko se nolo hetki arjessa vai halvaannuttava tunnetila sukujuhlissa? Onko se pientä kompurointia korkkareissa vai täydellinen mahalasku? Näyttelijät Kaisa Hela ja Mari Turunen ovat käsikirjoittaneet aiheesta nolon komedian Häpeä!, joka vie riemukkaalle ristiretkelle häpeän ytimeen. Hela ja Turunen myös esittävät näytelmän, työryhmän mentorina toimii Anna-Elina Lyytikäinen. Esitys valmistetaan yhteistyössä Linnateatterin kanssa. Kantaesitys on 10. tammikuuta Kulttuuriravintola Kivessä. Esitys on kielletty alle 18-vuotiailta.

Spiraali – Taikuutta ja lavahypnoosia sisältävä villi rakkaustarina ja aikaseikkailu

Spiraali on Marika Vapaavuoren käsikirjoittama ja ohjaama taikuutta ja lavahypnoosia sisältävä villi rakkaustarina ja aikaseikkailu. Kantaesitys nähdään 21. helmikuuta Frenckell-näyttämöllä. Spiraali kuljettaa katsojia tunnelmasta toiseen unenomaisen vapaasti, logiikasta piittaamatta. Se etsii maagista realismia liikkeen ja musiikin keinoin ja haastaa tietoisesti kronologisen tarinankerronnan. Esitys on Tampereen Teatterin ja Tampereen Musiikkiakatemian yhteistuotanto. Rooleissa nähdään Ville Majamaa ja Jarno Hyökyvaara sekä 12 Tampereen Musiikkiakatemian musiikkiteatteri- ja tanssiopiskelijaa. Esitykseen sisältyy varoitus: Esitys sisältää hypnoosia, joka saattaa vaikuttaa herkimpiin katsojiin.

Rakkauskirjeitä – Pulitzer-palkitun näytelmän rooleissa Seela Sella ja Esko Roine

Rakkauskirjeitä (Love Letters) on A. R. Gurneyn Pulitzer-palkittu kahden hengen näytelmä. Se kertoo lapsuudenystävistä, jotka pitävät yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla toisilleen kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Näytelmän rooleihin astuvat nyt yhdet Suomen rakastetuimmista näyttelijöistä, Seela Sella ja Esko Roine. Tätä näytelmää ovat maailmalla aiemmin esittäneet lukuisat toinen toistaan kuuluisammat näyttelijät, mm. Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow, Tom Hanks ja Mel Gibson. Näytelmän luonteeseen kuuluu, että sitä ei opetella ulkoa, vaan esitys tapahtuu hetkessä, tässä ja nyt. Luvassa ei ole pikkusievää muistelua tai kaihoisaa nostalgiaa, vaan kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista, räävitöntä ja hauskaa. Näytelmän suomennoksesta vastaa Juha Lehtola. Ensi-ilta on 29. tammikuuta päänäyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat

Tampereen Teatterin kevään ohjelmistossa jatkavat Anna Karenina, Sademies, Juurihoito ja Sylityksin. Vierailuesityksinä nähdään Martti Suosalon Parasta elämässä, Rakastajat-teatterin Viettelyksen asuntovaunu, Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin Miehen kosketus, Helsingin Sanomien Musta laatikko, Tanssiteatteri Minimin Juha sekä komediairrottelu Saikkua, kiitos!.