STOP THE PRESS!

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2018 Islantiin

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon2018 ovat voittaneet ohjaaja Benedikt Erlingsson, käsikirjoittajat Benedikt Erlingsson & Ólafur Egill Egilsson ja tuottajat Marianne Slot, Benedikt Erlingsson ja Carine Leblanc, islantilaisen WOMAN AT WAR –elokuvan tekijät.

 

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 elokuvapalkinnon saa islantilaiselokuva Woman at War (Kona fer í stríð). Tieto julkistettiin juuri Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Oslon Oopperatalossa. Islantilaiselokuva Woman at War saa palkinnon, koska se käsittelee nokkelasti ja leikkisästi sekä suuria poliittisia kysymyksiä että elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48 -vuotiaan naisen yksityiselämää.

 

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

 

PALKINTOLAUTAKUNNAN (Hilmar Oddson/Islanti, Inger Merete Hobbelstad/Norja, Kristina Börjeson/Ruotsi, Jaana Puskala /Suomi ja Per Juul Carlsen/Tanska)  PERUSTELU:

Woman at War kuvaa suurta ja päivänpolttavaa ongelmaa vahvan ja ristiriitaisen henkilöhahmon avulla. Halldóra Geirharðsdóttir tulkitsee upean hallitusti Hallaa, joka ottaa lain omiin käsiinsä suojellakseen maapallon ekosysteemiä. Kun Halla tiedostaa, että hänessä on idealismiakin vahvempi tarve oman perheen perustamiseen, tämä kuvataan hienovireisesti ja tunteilematta. Ohjaaja Benedikt Erlingsson, joka on myös tehnyt käsikirjoituksen Ólafur Egilssonin kanssa, onkin aivan yhtä rohkea kuin päähenkilönsä. Palkintolautakunta arvostaa suuresti varmaa otetta, jolla hän yhdistelee toimintakohtauksiin ja yksityisiin hetkiin tunnelmaa luovaa vieraannuttamista sijoittamalla kuviin live-muusikoita ja antamalla näiden tulkita tarinan hahmojen mielialaa ja tunteita. Lopputuloksena on upea, nokkela ja leikkisä kuvaus suurista poliittisista kysymyksistä sekä elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämästä. Samalla kaikesta välittyy tarinan perustana oleva rakkaus luontoa ja yksinäistä lasta kohtaan.

 

KÄSIKIRJOITTAJA, OHJAAJA JA TUOTTAJA BENEDIKT ERLINGSSON

Benedikt Erlingsson (s. 1969) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä, joka tunnetaan teatteri-, tv- ja elokuvarooleistaan. Benediktin sooloesitykset kuuluvat Islannin teatterihistorian menestyneimpiin, ja hän esitti niitä kaikkiaan kuuden vuoden ajan.
Benediktin ensimmäinen pitkä käsikirjoitus- ja ohjaustyö Of Horses and Men sai yli 20 kansainvälistä palkintoa, niiden joukossa parhaan esikoisohjauksen palkinto San Sebastiánin kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuonna 2013 sekä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto vuonna 2014.

Kona fer í stríð (Woman at War) sai maailmanensi-iltansa Cannesin vuoden 2018 Critics’ Week -tapahtumassa, missä se voitti parhaan käsikirjoituksen SACD-palkinnon.

 

WOMAN AT WAR on tämän vuoden voittaja, kun Pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkintojaettiin nyt 15. kerran. Elokuvapalkinto jaettiin yhdessä Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon ja ympäristöpalkinnon kanssa suuressa palkintogaalassa, joka pidettiin tiistai-iltana 30.10.2018 Oslon Oopperatalossa Pohjoismaiden neuvoston 70. istunnon yhteydessä.