STOP THE PRESS!

Koe mosambikilaisten kotiapulaisten voima – Meeri Koutaniemen digitaalinen valokuvanäyttely esillä Helsingin keskustassa

Meeri Koutaniem - Ote

Meeri Koutaniem – Ote

Helsingin keskustan Nenäkulmassa voi nyt kokea palkitun valokuvaajan Meeri Koutaniemen digitaalisen valokuvanäyttelyn, jossa kuvataan mosambikilaisten kotiapulaisten ja heidän perheidensä arkea. Digitaalinen valokuvanäyttely on osa Nenäpäivä-kampanjaa. Näyttelyn toteuttivat Koutaniemen kanssa Stadin ammattiopiston valokuvauksen opiskelijat Iiris Mäki, Julia Jahkola, Enni Laitinen ja Noora Nilsén. Maksuton näyttely on yleisölle avoinna 7.11. saakka.

Näyttely yhdistää upeita kuvia ja videodokumentaatiota, jotka Koutaniemi tallensi matkustaessaan viime huhtikuussa Mosambikiin. Mosambikissa Koutaniemi tutustui Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin hankkeeseen, jota tuetaan Nenäpäivä-keräyksellä. Hankkeen tarkoitus on parantaa mosambikilaisten kotiapulaisten asemaa.

– Vaikka kotiapulaisten elämä Mosambikissa on monin tavoin rankkaa, toivon, että ihmiset näkevät kuvissani lasten ilon ja tapaamieni naisten toiveet. Kohtaamillani naisilla oli selkeästi tahtoa tehdä omasta ja lastensa elämästä parempaa, Koutaniemi kuvailee.

Koutaniemen digitaalinen valokuvanäyttely onkin kunnianosoitus mosambikilaisille kotiapulaisille ja heidän perheilleen. Kotiapulaisena työskentelevät naiset tekevät hyvin pitkiä työpäiviä ilman kunnollisia työehtoja. Lisäksi kotiapulaisten lasten on usein pärjättävä omillaan äitien pitkien työpäivien ajan. Naisten ja lasten elämä on hyvin turvatonta.

– Minusta oli hyvin koskettavaa nähdä kuinka nämä naiset laittoivat lapsensa ja heidän tulevaisuutensa kaiken muun edelle. Työskentely kotiapulaisena on monelle ainoa keino elättää perhe, Koutaniemi kertoo.

SASKin ja Nenäpäivän tuella on jo saatu aikaan rohkaisevia tuloksia. Kotiapulaiset ovat perustaneet Mosambikissa ammattiliiton, joka vaatii heille parempia työehtoja. Kotiapulaisilla on nyt oikeus sosiaaliturvaan, heidän palkkojaan on saatu hieman korotettua ja osa kotiapulaisista tekee nykyään kuuden päivän työviikkoa entisen seitsemän päivän sijaan. Tavoitteena on, että kotiapulaisten ja heidän perheidensä asema Mosambikissa tulee paranemaan tulevaisuudessa.

– Mosambikin hanke osoittaa, kuinka kehitysavun ei ole tarkoitus laastaroida, vaan muuttaa epäinhimillisiä ja epäoikeudenmukaisia rakenteita perusteellisesti paikallisia ihmisiä kuunnellen ja tukien. Tästä heijastuvat muutokset ovat pysyviä, kun paikalliset järjestäytyvät itse oikeuksiensa vaatimiseksi ja ylläpitämiseksi, Koutaniemi toteaa.

Koutaniemen Mosambikissa taltioimaa videodokumentaatiota nähdään myös Nenäpäivän show’ssa, joka lähetetään suorana 9.11. kello 19-23 Yle TV2:lta.

Kotiapulaisten voimaa Mosambikissa – Meeri Koutaniemen digitaalinen valokuvanäyttely

Paikka: Nenäkulmaksi muuntunut Elisa Kulma, Aleksanterinkatu 19, Helsinki

Aukioloajat:
to 1.11. kello 10–20
pe 2.11. kello 10–20
la 3.11. kello 12–18
su 4.11. kello 12–16
ma 5.11. kello 10–20
ti 6.11. kello 10–20
ke 7.11. kello 10–20