STOP THE PRESS!

Vanhoja poikia kertoo miehisen tarinan, jonka moottorina ovat Juha Vainion laulut

Vanhoja poikiaSaimaan saaressa miehet, unelmat ja Juha Vainion laulut. Siinä ovat lähtökohdat odotetulle Vanhoja poikia -näytelmälle, joka saa kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä tiistaina 6.11.2018 klo 19. Rooleissa nähdään ansioituneet ja karismaattiset näyttelijät Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tuomas Uusitalo ja Puntti Valtonen.

Esityksessä kuullaan parikymmentä Juha Vainion laulua, joita näyttelijät ovat olleet valitsemassa. Kappaleet ovat lähes kaikki niitä, joita Junnu Vainio urallaan itse esitti, mukana on niin Kotkan poiki ilman siipii kuin Yleisessä saunassa. Ja monta muuta kansallisomaisuutta.

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 80 vuotta Vainion syntymästä. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaisista sanoittajista. Vainio kirjoitti alkuperäisen tekstin tai käännöstekstin lähes 2500 lauluun, joista osan hän sävelsikin itse.

Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama teos on uusi, itsenäinen ja fiktiivinen näytelmä neljästä miehestä Hirvisaaressa vaikkapa viime kesänä. Tarina syntyi laulujen alle, jokainen laulu on paikallaan kuin seuraavana repliikkinä.

Niilo Koponen (Esko Roine) on eläköitynyt kalastaja, Arvi Sopanen (Puntti Valtonen) käy vielä muikkuverkoillaan. Arvin poika Pekka Sopanen (Tuomas Uusitalo) kaipaa sinne missä on naisia, kaupunkeihin. Ja omaan elämään. Lati Laitinen (Taneli Mäkelä) on osuuskauppias, jota vaimo turhaan yrittää pitää tiukassa hihnassa. Miesten ystävyys on niin vanhaa ja vankkaa, että on varaa olla räiskyvästi eri mieltäkin.

Vanhoja poikia -näytelmän ohjaa Tommi Auvinen. Koreografi on Jouni Prittinen ja kapellimestari Antti Paalanen. Eteläpohjalainen haitaripelimanni, musiikin tohtori Paalanen johtaa näyttämöllä nelihenkistä Kiharakolmio-kansanmusiikkiyhtyettä, joka puhaltaa uusilla sovituksillaan raikasta mutta perinnetietoista henkeä Vainion klassikkokappaleisiin. Lavastus on Perttu Sinervon ja valosuunnittelu Sami Rautanevan. Äänisuunnittelu Niklas Vainio.

Esityksen kesto on noin 2 tuntia 10 minuuttia. Liput maksavat 42–37 euroa. Ennakkomyynnissä ovat sekä syyskauden että kevätkauden näytännöt, tarjolla on poikkeuksellisesti myös sunnuntainäytäntöjä.