STOP THE PRESS!

Helinä Hukkataipaleen Ensin on oltava Martta -näyttely Kangasala-talon galleriassa marraskuussa

Helinä Hukkataival: Kuningatar Kristiina asui viereisessä talo, 2014. mustesuihkutuloste dipondille.

Helinä Hukkataival: Kuningatar Kristiina asui viereisessä talo, 2014. mustesuihkutuloste dipondille.

Kuva- ja performanssitaiteilija Helinä Hukkataipaleen Ensin on oltava Martta – performansseja kameralle -näyttely esittelee valokuvia ja videoteoksia 7.11.–2.12.2018.

Heinä Hukkataipaleen Ensin on oltava Martta -projekti sai alkunsa taiteilijan työskennellessä Roomassa Circolo Scandinavon pohjoismaisessa residenssissä vuosina 2013 ja 2014. Residenssin lähellä, Tiber-joen toisella puolella, Piazza Farnesen laidalla sijaitsi birgittalaisluostari ja nunnien ylläpitämä pieni hotelli.

– Tutkiessani mitä 1300-luvulla Roomassa pitkään elänyt Ruotsin Pyhä Birgitta oli opettanut löysin lauseen, johon oli tiivistetty opetuksista kaikkein keskeisin: ”Tullaksesi Mariaksi, sinun on ensin oltava Martta”, Helinä Hukkataival kertoo.

Lauseesta tuli aihe Hukkataipaleen teoksille, joiden Martta-hahmo tunnetaan Suomessa myös Martta-liikkeen kautta.

– Kuvieni Martta on hahmo, joka huolehtii arjen välttämättömistä, usein näkymättomistä ja yleensä naisten tekemistä töistä. Martan musta leninki huiveineen on monessa kulttuurissa vanhan ihmisen asu, kuin univormu, joka hävittää persoonallisuuden, taiteilija kertoo.

Helinä Hukkataival tuo valokuvissaan ja performanssiesityksissään usein näkyville ajan eri tasoja käyttämiensä esineiden ja pukujen sekä valokuvissa myös valitsemansa ympäristön kautta.

Ensin on oltava Martta -sarjan teokset on kuvattu Roomassa 2012–2014 ja Puumalassa 2013. Metsämartta-video on kuvattu Lempäälässä.

Helinä Hukkataival (s. 1941) on työskennellyt media- ja performanssitaiteilijana vuodesta 1969 ja toiminut taideopettajana vuoteen 2001 asti. Hän on opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hukkataival sai kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2004.

Helinä Hukkataival: Ensin on oltava Martta – performansseja kameralle
Kangasala-talon galleriassa 7.11.–2.12.2018.

Taiteilijatapaaminen la 17.11.2018 klo 13.