STOP THE PRESS!

The Grinch

The Grinch

Scott Mosier, Yarrow Cheney
Michael LeSieur, Tommy Swerdlow
Tuotanto: Chris Meledandri, Janet Healy,  perustuu Dr. Seussin lastenkirjaan
Suomeksi dubatun version äänirooleissa:  Markus Niemi, Vilppu Uusitalo, Mikko Penttilä, Elsa Saisio, Taneli Vaittinen, Mimmi Laiho, Sunda Hyde, Ohto Heiskanen, Petrus Kähkönen
Originaaliversion äänirooleissa: Benedict Cumberbatch, Angela Lansbury, Rashida Jones, Kenan Thompson, Cameron Seely,  Pharrell Williams
Arvio: 4/5

Yksikseen asusteleva Grinch ei yhtään pidä joulusta. Hän suorastaan kammoaa sitä ja pyrkii kaikin tavoin pilaamaan muidenkin joulun. Jotta hän saisi tänä vuonna kaikelta jouluhärdelliltä rauhan, hän päättää varastaa kaupungin asukkailta kaiken, mikä muistuttaa tästä iloisesta juhlasta. Samaan aikaan pieni tyttö Cindy Lou on päättänyt tehdä kepposen joulupukille, jotta hän saisi mahdollisuuden kiittää tätä saadessaan viettää äitinsä kanssa joulun. Kun joulupukkia teeskentelevä ilkimys kohtaa tytön, voi kuitenkin jokin muuttua myös vihreän olennon sydämmssä hyväksi.

Elokuva perustuu varsinkin amerikkalaisten rakastamaan Dr Seussin  romaaniin, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1957. Tästä klassikkosadusta on tehty erilaisia versioita ja valkokankaalla se nähtiin edellisen kerran vuonna 2000 Ron Howardin ohjaamassa elokuvassa, jonka pääosassa tuolloin oli Jim Carrey. Hauskoista animaatioelokuvistaan tunnettu Illumination on tarttunut tarinaan ja tehnyt siitä koko perheen animaatioelokuvan.

Näin elokuvasta suomenkielisen version, joka aina tahtoo olla ainakin allekirjoittaneelle pieni haaste, kun haluaisi oikeasti nähdä sen alkuperäisen version. Mutta toisaalta, kun kyseessä on kuitenkin koko perheen elokuva ja pääosin lapsille suunnattu, niin siinä mielessä olinkin oikeassa seurassa katsomassa. Nyt kriitikkosetä oli kovan haasteen edessä, kumpiko on oikeassa  – vanhus vai nuorempi yleisö?

Vaikka en olekaan Grinchin tarinan suuri ystävä, niin jotain virkistävää tässä Illuminationin versiossa kuitenkin on. Tekijät ovat pysyneet tiukasti kiinni seussimaisen ilkikurisessa huumorissa yhdistäen sen animaatiostudion tavaramerkiksi muodostuneeseen kekseliään visuaaliseen osaamiseen.  Siksi tämä animaatioelokuva onkin nautittavaa katseltavaa, vaikka dubattunakin versiona.

Lisämateriaalina mm. kolme mini-elokuvaa, making of -dokkareita, musiikkivideo ja paljon muuta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2019