STOP THE PRESS!

Klimt & Schiele – Eros ja Psykhe (Klimt & Schiele – Eros & Psyche)

Klimt & Schiele: Eros and PsycheOhjaaja: Michele Mally
Arvio: 5/5

Viime vuosisadan alussa Wienistä oli muodostunut yksi eurooppalaisen taiteen ja tieteen merkittävimmistä kaupungeista, joka kukoisti aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Tämä taidedokumentti pureutuu kahden tuon ajan merkittävän sesessionistisen tyylisuuntauksen taiteilijan, Gustav Klimtin ja Egon Schielen elämään ja uraan. Aiempaa herraa inspiroivat mm. japanilaisen taiteen sensuelli tyyli. Jälkimmäisen elämäntapa ja groteskilla tavalla eroottiset teokset aiheuttivat oikeudenkäynnin, jossa hänet tuomittiin ja samalla työt määrättiin tuhottavaksi.

Se mikä tekee näistä taidedokumenteista mielenkiintoisia on se, että taiteilija(t) ja teokset peilataan kokonaiskuvana tuon aikaiseen ympäröivään maailmaan ja sen arvoihin. Varsinkin tässä Mallyn ohjaamassa dokumentissa käsitellään kahden kohua herättäneen taiteilijan uraa ja elämää monelta eri kantilta. Erityistä kun on, että molemmat taiteilijat aiheuttivat töillään ja suhtautumisellaan malleihinsa, sekä Schiele omalla elämäntyylillään pahennusta.

Tämä puolitoistatuntinen dokumentti on oivallinen katsaus 1900-luvun keskieurooppalaiseen ’viattomuuden’ aikaan, johon syntyi moraalinen särö vahvasti eroottisella taidesuuntauksella ja joka lopulta päättyi ensimmäisen maailmansodan turmellukseen. Samalla se esittelee kaksi vahvaa taiteilijaa, joita voi pitää omanlaisinaan vapaan taiteen mestareina.

Usein näissä taidedokumenteissa on ollut tekstitys englanniksi, mutta tässä on puolestaan suomenkielinen tekstitys. Saamani tiedon mukaan Storyhill -yhtiön levittämissä taidedokumenteissa tullaan näkemään jatkossa suomenkielinen tekstitys.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nexo Digital, 2018

Traileri: