STOP THE PRESS!

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)

Ohjaus: David Yates
Käsikirjoitus: J.K. Rowling
Tuotanto: David Heyman, J.K. Rowling, Steve Kloves, Lionel Wigram
Näyttelijät: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Carmen Ejogo, Poppy Corby-Tuech, Jude Law, Johnny Depp
Arvio: 4,5/5

Edellinen elokuva, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, päättyi kun Yhdyvaltain taikahallinto sai napattua pahasuopaisen velhon Grindelwaldin (Depp) nuoren Scamanderin (Redmayne) avulla. Kauan ei Grindelwald pysy vangittuna, vaan hän pääsee pakenemaan ja ryhtyy keräämään itselleen seuraajia tehdäkseen heistä muka puhdasverisiä velhoja. Estääkseen Grindelwaldin ilkeän suunnitelman Dumbledore (Law) pyytää entistä oppilastaan Scamanderia uudelleen apuun. Nuorukainen ei kuitenkaan arvaa millaiseen vaaraan hän on itsensä ja ystävänsä saattamassa.

Pari vuotta sitten ensi-iltansa saanut Ihmeotukset ja niiden olinpaikat oli alkuepäilyksistäni huolimatta vallan mainio startti Harry Potterin tarinaa edeltävälle sarjalle. Tässä jaksossa jatketaan siitä mihin edellisessä elokuvassa jäätiin, mutta nyt on pistetty hommaan enemmän paukkuja. Luvassa on näyttäviä erikoistehosteita ja kiehtovalla tarinalla ryyditetty jatko-osa, joka toimii omana tarinanaan, vaikka onkin osa täydentyvää kokonaisuutta. Petter-elokuvien ohjaajanakin tunnetun Yatesin ohjaustyö on sujuvaa, vaikkei kovinkaan persoonallista, sillä hänen työnsä on tiukasti kiinni Rowlingin konseptissa, kuten aiemmissakin herran ohjauksissa.

Mikä tekee tästä elokuvasta tuon neljän ja puolen tähden teoksen? Ensinnäkin tarina on toimiva ollakseen konseptimaisen sarjan yksi osa, toisekseen visuaalinen puoli on todella näyttävä, kolmanneksi näyttelijäsuoritukset tällaiseksi elokuvaksi vallan mainiota ja neljänneksi kokonaisuus on todella viihdyttävä. Juuri sellainen on viihdyttävä fantasiaelokuva koko rahan edestä.

Lisämateriaaleina tarjolla on mm. pari making of -dokumenttia, J.K. Rowling paljastaa hieman kirjoittamisensa salaisuuksia sekä poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment Inc., 2019

Traileri: