STOP THE PRESS!

Poikkeuksellinen rakkausdraama 1920-luvun Turusta

Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus
Kuva Otto-Ville Väätäinen

Nuori naisopiskelija ja yliopiston kirjastonjohtaja rakastuvat kultaista 20-lukua elävässä Turussa. Tuoretta suhdetta varjostaa ahdistelutapaus ja siitä seuranneet ilkeämieliset huhut neidin menneisyydestä. Talvella 1927 lumisella Vartiovuorella tapahtuu henkirikos, jonka uhrina on neidin mainetta tahrannut tunnettu liikemies. Todisteet johtavat poliisin harhaan, mutta lopulta rikos ratkaistaan aikanaan modernin tutkimusmenetelmän avulla. Vaiherikasta oikeudenkäyntiä seurataan henkeä pidättäen aina Amerikassa asti ja kansa jakautuu kahtia, yhdet syytettyjen, toiset uhrin puolelle.

Vartiovuoren murha nosti aikanaan otsikoihin rakkausdraaman, jonka vaiheita näytelmäkirjailija Juha Siltanen pitää hämmästyttävinä. Tositarina ja rikoksen mahdolliset motiivit kiehtoivat häntä siinä määrin, että marraskuun 16. päivä Turun Kaupunginteatterissa nähdään kantaesitys näytelmästä Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus, jonka päähenkilöiden esikuvana ovat Vartiovuoren tapauksen rakastavaiset.

”Vaikka tarinassa rikosjutun pohjat on, ei se minulle silti rikosjuttu ole vaan kaksoismuotokuva kahdesta jännittävästä henkilöstä omassa ajassaan. Tämän lisäksi siitä tuli myös kuva kahdesta ilmiöstä, joita oman aikani kulttuuri niin hurjassa määrin ryöstöviljelee: rakkaudesta ja väkivallasta, siitä, miten ne todellisuudessa syntyvät ja tapahtuvat”, Siltanen kertoo näytelmästä, jonka hän on myös itse ohjannut. Siltasen mukaan näytelmän nimessä oleva arvoitus ei niinkään viittaa rikoksen selvittämiseen, vaan pohdintaan niistä syistä, jotka liittivät aikansa sivistyneistöön kuuluvat henkilöt murhaan.

Siltanen perehtyi Vartiovuoren tapaukseen tutkien siitä runsaasti löytyvää materiaalia, mutta käytännön syistä mukana on myös fiktiivisiä henkilöitä ja tapahtumia. Vaikka päähenkilö, ihana neiti N., elää aikakauden normeihin nähden poikkeuksellisen itsenäistä elämää, paljastavat ennen #meetoo-kampanjaa valmistuneen näytelmän tapahtumat naisen aseman ja sen haavoittuvaisuuden 20-luvun yhteiskunnassa: naisen maineen saattoi tuhota pelkällä perättömällä viittauksella tämän moraalin häilyvyyteen.

”Tämä on rakkausnäytelmä. Kuten meidän kaikkien, ”Ihanan neidin” henkilöiden tarina syntyi kohtuuttomuuksista, rosoista, sirpaleista, kaikesta ei-aiotusta. Sellaisia ovat tositarinat, ja sellaisia ovat myös parhaat sadut”, ohjaaja Siltanen toteaa runollisesta draamasta, jonka kohtauksiin mahtuu myös huvittavia sivuhenkilöitä ja värikästä ajankuvaa elämästä 20-luvulla. Pääosin Turun ja Helsingin kaduille, koteihin ja julkisiin tiloihin sijoittuvan esityksen visuaalinen ilme on viitteellinen, mutta se on saanut innoituksensa 20-luvulta. Pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ja lavastussuunnittelija Jani Uljas ovat hakeneet inspiraatiota aikakauden mustavalkovalokuvista ja etenkin värimaailman osalta 1920-luvun maalaustaiteesta.

Draaman rakastavaisia esittävät Turun Kaupunginteatterissa kiinnityksellä vuosina 2012–2014 näytellyt Mervi Takatalo ja ensivierailunsa kaupunginteatterissa tekevä Tobias Zilliacus. Muissa rooleissa nähdään Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari ja Kirsi Tarvainen.

Teosavaus Vartiovuoren tapauksesta

Vartiovuorella 1927 tapahtuneesta murhasta kirjoittanut rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen kertoo tapauksesta yleisölle avoimessa Teosavaustilaisuudessa, joka järjestetään Turun Kaupunginteatterin lämpiössä perjantaina 23.11. klo 17.

Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus

Näytelmäteksti: Juha Siltanen
Kantaesitys 16.11.2019 Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
Esityksen kesto 2 h 50 min, sisältäen väliajan
Liput 18–39 €

Ohjaus: Juha Siltanen
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen
Videosuunnittelu: Sanna Malkavaara
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm

Rooleissa: Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari, Mervi Takatalo, Kirsi Tarvainen, Tobias Zilliacus