STOP THE PRESS!

Pieniä suuria valheita

Pieniä suuria valheita

Ohjaus: Matti Kinnunen
Käsikirjoitus: Juha Koiranen, Matti Kinnunen
Tuotanto: Juha Kukkonen
Näyttelijät: Mikko Nousiainen, Niila Nousiainen, Santtu Karvonen, Juha Kukkonen, Seppo Halttunen, Pihla Penttinen, Meri Nenonen, Jose Viitala, Minna Suuronen, Oona Kamu, Heikki Nousiainen, Heidi Syrjäkari, Janne Kinnunen, Maarit Peltomaa, Teija Töyry
Arvio: 5/5

Mokailujansa takia työpaikastaan erotettu Harri (Mikko Nousiainen) muuttaa poikansa Simon (Niila Nousiainen) kanssa toiselle paikkakunnalle ja saa työpaikan seurakunnasta. Miehen menneisyys vainoaa häntä niin, että poikakin joutuu siitä kärsimään. Harrin mielestä pojan ei pitäisi joutua sijaiskärsimään töppäilyistään, vaan elää ilman kiusaamista. Näin ei kuitenkaan käy, vaan Simo joutuu koulukiusatuksi ja Harri päättää korjata asiat huolellisesti, mutta huomaa kuitenkin pienen kylän moraalikäsitykset ongelmallisiksi.

Pieniä suuria valheita on myös aiheeltaan pieni suuri elokuva. Se kuvastaa pienellä, mutta humaanilla tavalla meidän yhteiskuntaamme, joka osittain koostuu sekä valheista että kiusaamisesta. Vaikka aihe saattaakin tuntua ahdistavalta, niin tarina ei sitä kuitenkaan ole. Se on vahva isä-poika -tarina, jossa on paljon positiivisuutta ja uskoa paremmasta kuin se, miltä muiden puolelta asiat näyttävät. Koirasen ja Kinnusen käsikirjoitus on toimiva ja tarjoaa vahvaa pohjaa taidokkaille näyttelijäsuorituksille. Oikean elämänkin isä ja poika eli Mikko ja Niila ovat rooleissaan niin luontevia ettei heidän uskoisi näyttevän osiaan, vaan että he olisivat juuri nämä kaksi hahmoa. Erinomaisen Miss Farkku-Suomi -elokuvan aiemmin ohjannut Kinnunen on tehnyt jälleen vahvan ja koskettavan elokuvan, joka iskeytyy todella syvälle tunteisiin, siksi Pieniä suuria valheita on yksi vuoden 2018 parhaista kotimaisista elokuvista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Vegetarian Films, 2018

Traileri: