STOP THE PRESS!

Adam Saksin maalaukset rakentuvat värikylläisistä kuvakentistä sekä tarkoituksellisesta tyhjyydestä

Adam Saks Infinite Voyage/Lizard, 2018 Öljy kankaalle 180 x 150 cm

Adam Saks:
Infinite Voyage/Lizard, 2018
Öljy kankaalle
180 x 150 cm

Adam Saks: Infinite Voyage
Galerie Forsblom 30.11.–6.1.2019

Tanskalaissyntyisen Adam Saksin (s.1974) uusissa teoksissa näkyy taiteilijan viime vuosina toteuttamat lukuisat pyhiinvaellusmatkat. Näillä matkoilla kohdatut kulttuuriset, arkkitehtuuriset ja uskonnolliset kuvastot ovat lopulta päätyneet taiteilijan maalauksiin. Saks on onnistunut kietomaan teoksissaan henkilökohtaisen historialliseen luoden synergisen kokonaisuuden yhdistämällä kuvallisia elementtejä monista eri lähteistä ­– matkoilla tehdyistä piirustustutkielmista historiallisista valokuvista aina ​​populaarikulttuurin eri kuvastoihin.

Saks on keskittynyt maalauksissaan kolmeen keskeiseen elementtiin: viivaan, pintaan ja väriin. Tunnusomaista teoksille on leikki materian ja tyhjyyden välillä. Maalaukset rakentuvat värikylläisistä abstrakteista kuvakentistä sekä tarkoituksellisesta tyhjyydestä. Yhtä oleellista kuin se, mikä on keskiössä on se mikä jää ulkopuolelle. Taiteilija täyttää kaiken tyhjyyden ja jokaisen välin mustalla maalilla. Musta kyllästää kokonaisuuden ja määrittää muodon – joko pyyhkimällä pois kuvaa tai korostamalla pintaa. Musta tyhjyys voi olla keskikappale, tai päinvastoin reunoja halaava, mustassa tilassa kelluva väkevöity massa. Muualla kangas täyttyy irrallisista symboleista – solmuista, saappaista, röntgenkuvista, Art Brut -estetiikkaa mukailevista potreteista – joita mieli harhailee yhdistelemään.

Saks hyödyntää teoksissaan laaja-alaisesti linoleikkauksia, jotka on painettu kankaalle. Taiteilija leikkaa motiivinsa suoraan linolevylle muodostaen kuvan siitä mikä on leikattu pois – ja näin tyhjyys määrittelee muodon. Maalia taiteilija pursottaa suoraan maaliputkesta tai piirtää öljytikulla, ja usein muodot muistuttavat arkkitehtonisia ornamentteja.

Saksilla on ollut useita museonäyttelyitä Euroopassa, muun muassa Arhus Kunstmuseumissa Tanskassa, Nordiska Akvarell Museétissa Ruotsissa ja Lieu d’art contemporainissa Ranskassa. Hänen teoksiaan kuuluu Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museo Emman, Porin Taidemuseon, Tanskan Statens Museum for Kunstin, Lieu D´Art Contemporain, Malmö Konsthallin ja Nordiska Akvarellmuseétin kokoelmiin.