STOP THE PRESS!

Rautainen 80-luku – Vauhdikas läpileikkaus kasarileffojen toimintasankareihin

Rautainen 80-luku

Monet tunnistavat Arnold Schwarzeneggerin ja Sylvester Stallonen, mutta miksi heidän tekemänsä toimintaelokuvat nousivat suureen suosioon 1980-luvulla? Vastauksia etsitään Esa Mäkijärven (s. 1984) kirjassa Rautainen 80-luku – toimintaelokuvan kultainen vuosikymmen. Vaikka kriitikot eivät aina arvostaneet lajityyppiä, on sillä ystävänsä kaikkialla, myös Suomessa. 

Kovanyrkkisten, kivikasvoisten ja liipasinherkkien miesten kotimaa oli Ronald Reaganin USA. Vietnamin sodassa koettu nöyryytys kirveli yhä. Niinpä Hollywoodin unelmatehtaaseen aina turvautuneet amerikkalaiset hakivat valkokankaalta revanssia ja uusia sankaritarinoita. Rautainen 80-luku kertoo näiden filmien tekijöistä, sisällöstä ja päähahmoista.

Toimintaa ei ehkä pidetä komediana, mutta se ei liioin sovellu vakavikkojen viihteeksi. Kärjessä rynnistäneen John Rambon perässä tuli liuta Jumalan ja tavallisen kuolevaisen väliin asettuneita miehiä: lihaskimppuja, puolihulluja henkipattoja, mystisiä itämaisten taistelulajien taitajia ja liukasliikkeisiä poskensoittajia. Ruumiita syntyi runsaasti, usein tylyn huulenheiton säestyksellä.

Jotkut kunnianhimoiset tuotannot kärsivät päämäärättömyydestä, mikä näkyy lopputuloksessa. Niinpä useiden toimintaelokuvien kerronnassa ei Mäkijärven mukaan olekaan mitään tolkkua. Hän jakaa teoksessaan arvosanoja vain filmien viihdearvon perusteella. Muutamat elokuvat saavat tähtiä jopa täydet viisi.

Esa Mäkijärvi

Rautainen 80-luku – Toimintaelokuvan kultainen vuosikymmen

ISBN 978-952-270-407-8

239 sivua. Arktinen Banaani 2018.