STOP THE PRESS!

The Name of the Game

The Name of the Game

Ohjaus: Paul J. Vogel, Jarno Elonen
Käsikirjoitus: Heikki Kareranta, Paul J. Vogel, Jarno Elonen
Tuotanto: Jirka Silander, Paul J. Vogel
Mukana dokumentissa: Harry Krueger, Mikael Haveri, Tommaso De Benetti, Ilari Kuittinen, Eugene Jarvis
Arvio: 5/5

Dokumentti käsittelee Suomen vanhimman pelitalon Housemarquen viimeisimpiin tuotoksiin lukeutuvan Nex Machinan valmistumista. Yhtiö pyysi mukaan pelin suunnitteluun myös legendaarisen pelisuunnittelija Eugene Jarvisin, jonka meriittilistalla ovat sellaiset klassikkopelit kuin Defender ja Robotron: 2084. Matka pelin sunnnittelusta julkaisuun on melko kivikkoinen, eikä ikäviltä takaiskuilta voida välttyä.

Moni varmasti ajattelee, että onkohan tässä kyse sellaisesta nörttien märkäunidokkarista, joka vain hehkuttaa tietoteknillisillä hienouksilla, mutta sitä se ei todellakaan ole. Mistään koodauksista tai muista tietoteknisistä yksityiskohdista ei tässä puhuta, vaan käsitellään yhtä peliprojektia, johon yhtiö on satsannut paljon ja jonka vastassa sen tulevaisuus myös osittain on. Katsojat pääsevät melko syvälle tapahtumien keskiöön, jossa tunteet vaihtelevat riemusta hermostumisen kautta myös surumielisyyteen. Paljon on tunneskaalamaista meininkiä, vaikkei tunteita suomalaisittain kovin näkyvästi ei näytetäkään. Vogelin ja Elosen dokumentti avaa myös luontevasti pelimaailmassa vallitsevia pienten yritysten ja isojen mahtitalojen valtasuhteita. Kuka yrittää määrätä ja kuka melkein vikisee? Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin siitä, mitä jääkään kaikkien menojen jälkeen viivan alle – eli pysyykö firma vielä toimintakuntoisena.

The Name of the Game on aito ja rehellinen dokkari kotimaisesta pelibisneksestä, joka ei välttämättä ole sellaista ruusuilla tanssimista, jota tiettyjen yhtiöiden julkisuuskuva ja hehkutus voi antaa olettaa. Hyvä, että myös tästä aiheesta on saatu tehtyä dokumentti ja vieläpä tavallinen katsoja mielessä pitäen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Black Lion Pictures, 2018

Traileri: