STOP THE PRESS!

4. Porin elokuvafestivaali – uteliaisuudesta maailmaa kohtaan 28.11.–2.12.2018

Ensi viikolla neljättä kertaa järjestettävä viisipäiväinen Porin elokuvafestivaali uudistuu saadessaan uudet ja nerokkaasti festivaalin monitaiteista linjaa tukevat puitteet. Palmgren-konservatorion Valimo-saliin ja samasta rakennuksesta Porin kaupungin kiinteistöhoidolta juuri tyhjilleen jääneisiin teollisuustiloihin rakentuu elokuvasalin lisäksi lounge, baari ja galleria, minkä lisäksi sokkelomaisen rakennuksen huoneissa on esillä installaatioita.  

Festivaalin päävieraaksi saapuu Anna Eriksson,jonka esikoiselokuva (2018) nähdään festivaalilauantaina.Perjantaina äänisuunnittelija Heikki Kossi luennoi äänestä ja sen merkityksestä elokuvakerronnassa otsikolla Ääni herättää tarinan eloon. Ääni-teemaa jatkaa perjantaina Mox Mäkelän kuunnelmaelokuva Vieras (2018) sekä lauantaina äänen tematiikka lähestyvä lyhytelokuvasarja.

Pitkien elokuvien Suomen ensi-iltana nähdään Johann Lurfin maailmankaikkeuden eniten tähtiä kerännyt elokuva ★ (2017). Elokuva on täyspitkä ainoastaan tähtiä kuvaavista elokuvanäytteistä koostettu teos, joka on tähtien loiston ohella tutkimusmatka myös universumille annettuun ääneen ja musiikkiin. Festivaalin päättää sunnuntaina tanssielokuvien sarja sekä Michael Glawoggerin ja Monika Wittin ihmisten elämää maapallolla kiehtovan avoimesti kuvaava dokumentti UNTITLED (2017).

Festivaalilla nähdään aiempien vuosien tapaan mielenkiintoinen kattaus niin uutta kuin vanhaa porilaista elokuvaa kaksiosaisessa PORISCOPE-sarjassa. Perjantai-illan näytöksessä nähdään uusia lyhytelokuvia muun muassa Petri HagneriltaSami Sänpäkkilältä ja Severi Koivusalolta. Lauantaina tarjolla on porilaista elokuvahistoriaa, kun Tepi Salokarin kokonaan Porissa kuvattu ja toteutettu elokuva Konkurssi (1990) esitetään julkisesti ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. 

Perjantaina porilaislähtöinen tuottaja-artisti Rasmus Hedlund soittaa parhaillaan YLE Areenassa nähtävänä olevan G.J. Ramstedtin maailma -elokuvan ääniraitaan perustuvan Valimon tiloihin levittyvän ambient-keikan. Perjantai-illan päättää perinteeksi muodostunut eroottisesti virittynyt näytös, jossa esitetään tänä vuonna Cannesin kriitikoiden viikolla ensi-iltansa saanut Bertrand Mandicon Ultra Pulpe (2018). Festivaalilauantaina Eleanoora Rosenholm -yhtye tekee pitkään aikaan ensimmäisen esiintymisen uunituoreen Talvipalatsin puutarhassa –levynjulkaisukeikan myötä.

Festivaalin avoimen haun kautta ohjelmistoon valikoidut 23 elokuvaa tarjoavat jälleen katselmuksen muodon ja sisällön välisen rajan ylittämään onnistuneeseen uuteen ja omaehtoiseen elokuvaan, joista poimintoina Sophie Thouveninin Tracks (2018) ja Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalin yleisöäänestyksen voittanut Zoel Aeschbacherin Bonobo (2018).

Instaallatioina nähdään tuoreen porilaisen taiteilijaryhmä {TES}:n origamin ympärille rakentuva mediataideteos Yhteys sekä Simo Saarikosken autioituvaa maaseutua kuvaava Abandoned Land (2018)Tämän lisäksi esillä on installoituna mm. lukuisia intialaisen HALF Festival – Insight the creative group Palakkadin tarjoamia ns. haikuelokuvia.

Vuoden 2018 festivaalin parasiittina toimii Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun Taiteen laitoksen tuottama Kokeellinen tapahtuma VI Baabelin Torni, joka asettuu festivaaliaikataulun väleihin ja tapahtumapaikan väliköihin. Kokeellinen tapahtuma yhdistää visuaalisia taiteita, performanssia, tutkimusta ja luentoja. ”Luento on performanssi on installaatio on keskustelu. Keskeneräisyys on hyve.”

Katso festivaalin koko ohjelmisto ja aikataulu osoitteesta: www.porifilmfestival.fi/ohjelmisto2018