STOP THE PRESS!

The Merry Wives of Windsor

The Merry Wives of Windsor, photo: Manuel HarlanNäytelmä: William Shakespeare
Ohjaus, sovitus ja musiikki: Fiona Laird
Lavastus: Lez Brotherston
Valosuunnittelu: Tim Mitchell
Äänisuunnittelu: Gregory Clarke
Näyttelijät: David Troughton, Nima Taleghani, Charlotte Josephine, Afolabi Alli, Josh Finan, Katy Brittain, Tim Samuels, Tom Padley, John Macaulay, Rebecca Lacey, Paul Dodds, Karen Fishwick, Beth Cordingly, Vince Leigh, David Acton, Jonathan Cullen, Ishia Bennison, Stevie Basaula, Luke Newberry, Sakuntala Ramanee
Arvio: 5/5

Windsoriin saapuu Sir John Falstaff (Troughton), joka on enemmän kuin vähän rahan tarpeessa. Hän ihastuu kahteen varakkaan miehen kanssa naimisissa olevaan naiseen, Pageen ja Fordiin. Siksi hän päättää lähettää heille rakkauskirjeet saadakseen naiset hurmattua. Kun rouvat ovat ystäviä ja keskustelevat asioista toistensa kanssa, tulee ilmi että mies onkin lähettänyt molemmille samanlaisen kirjeen. Nämä neuvokkaat naiset eivät jää toimettomiksi, vaan aikovat jymäyttää miestä. Tästäkös alkaa häikäilemättömän hauska ihmissuhdevyyhti.

Tätä Shakespearen komediaa voi hyvällä syyllä kutsua yhdeksi teatterihistorian parhaimmista huijari- ja parisuhdekomedioista, joka oikein sovitettuna soveltuu erinomaisesti myös nykykatsojien makuun. Ohjaaja ja näytelmän sovittaja Laird on tehnyt suorastaan hersyävän ja sopivan modernisoidun tulkinnan tästä klassikosta. Tässä on enemmän kieroilua ja ihmissuhdekähmintää kuin monessa nykyajan saippuoopperassa. Voisikin sanoa, että Shakespeare olisi tänä päivänä myös loistelias saippuan kirjoittaja, sillä hänen jutuissaan on paljon sellaisia teemoja, jotka sekä koskettaisivat että naurattaisivat nykykatsojaa.  Loistava teksti tarjoaa hyvän pohjan tasokkaille näyttelijätöille. Fyysisesti vaativimman roolisuorituksen tekee Falstaffia esittävä Troughton, joka on puettu ylipainoisen ’joulupukin’ oloiseksi tyypiksi ja joutuu myös eläytymään sen myötä. Myös naisroolien näyttelijäsuoritukset ovat todella loistokkaita. Ennen kaikkea rouva Fordia ja rouva Pagea esittävien Cordingleyn ja Laceyn näyttelijätyö muistuttaa hieman Todella upea -sarjassa Patsya ja Edinaa esittävien Lumleyn ja Saundersin olemuksellisuutta. Tämä versio on aidosti hauska koko rahan edestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by RSC, 2018. Photo: Manuel Harlan

Traileri: