STOP THE PRESS!

Runous tavoittaa nuoret – Mun tarina -lavarunoushankkeeseen osallistunut jo 1000 nuorta

Kolmevuotisen Mun tarina -tutkimushankkeen tarkoituksena on viedä lavarunous luokkahuoneisiin ja nuorten vapaa-aikaan. Vaikka Mun tarina -hanke on käynnistynyt vasta tänä syksynä, nuorten runointo näkyy selvästi. Lavarunous on tavoittanut jo lähes 1000 nuorta.

Lavarunous ja spoken word on havaittu suosituksi ja toimivaksi väyläksi kirjallisuuteen ja kirjallisen ilmaisun maailmaan. Nuoret ovat osallistuneet lavarunouden työpajoihin, nuorille suunnattuihin runoklubi-iltoihin sekä yleisötapahtumiin kirjastoissa ja kirjamessuilla. Työpajat on koettu inspiroiviksi, ja runoiltojen kautta nuoret ovat jatkaneet itsenäisesti kirjoitusharrastusta ja identifioineet itsensä kirjoittajiksi.

– Nuoret rakastavat räppiä, laulun sanoja ja yksittäisiä aforismeja, joita he jakavat omilla sosiaalisen median tileillään. Nuori ilmaisee itseään persoonallisesti ja kielellisesti kunnianhimoisesti, kunhan itseilmaisuun tarjotaan mahdollisuus, sanoo Mun tarina -hankkeen taiteellinen tuottaja ja runoilija Aura Nurmi.

Nuorten vapaa-ajasta kilpailevat tänä päivänä monet toiminnat ja harrastukset, jolloin luova kirjoittaminen jää helposti jalkoihin. Se on kuitenkin yksi tehokas keino lukutaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

–  Mahdollisuus luovalle kirjoittamiselle tulisikin järjestää kouluissa, eikä sysätä kirjoittamista oppilaan vapaa-ajalle, Nurmi toteaa.

Luokissa järjestetyissä työpajoissa tunnelma on ollut vastaanottava, kiinnostunut ja liikuttunutkin, mutta ennen kaikkea keskittynyt. Tunnit on omistettu pääasiassa luovan kirjoittamisen harjoituksille ja toisten kirjoittamien harjoitteiden kuuntelemiselle. Pajat ovat lisänneet sekä yksilönä että yhteisönä onnistumisen tunnetta.

Lavarunous leviää koko maahan

Hankkeen asiantuntijat, Aura Nurmi ja spoken word -artisti Juho Kuusi, ovat tehneet laajaa pioneerityötä opettamalla lavarunoutta ja spoken wordiä monissa Suomen isoimmissa kaupungeissa. Yhteistyötä on tehty paikallisten sanataideohjaajien ja kirjasto- ja kulttuuriammattilaisten kanssa. Työpajoja ja luentotilaisuuksia on hankkeen aikana järjestetty pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Sievissä, Mikkelissä, Kuopiossa ja Kuusamossa.  Hankkeen aikana Turussa ja Tampereella on aloitettu nuorten runoklubitoiminta, jonka järjestäjät ovat saaneet tilaisuuksista erittäin rohkaisevia tuloksia sekä ylistävää palautetta nuorilta 13-22 -vuotiailta osallistujilta.

–  Nuorille suunnatut Nuorten open mic -illat ovat olleet koskettavan menestyksekkäitä. Lyhyessä ajassa olemme tavoittaneet nuoria, jotka eivät ole ymmärtäneet sisällään olevaa potentiaalia. Monet ensimmäisissä illoissamme vierailleet nuoret ovat ottaneet harrastuksen omakseen ja tekevät nyt suunnitelmallisia esityskokonaisuuksia. Toiset tulevat ilta illan jälkeen keskittyneesti kuuntelemaan rauhallisiin tilaisuuksiimme, Nurmi kertoo.

–  Satuin vain vahingossa ensimmäistä kertaa open mic -iltaan. Katsoin, kun muut esittivät omia runojaan, ja halusin itsekin mukaan. Esiintymisen adrenaliini tietyllä tavalla addiktoi ja rohkaisee jatkossakin kirjoittamaan, kertoo Leo Minkkinen, open mic -tilaisuudet sattumalta löytänyt lukiolainen.


Palautetta työpajoista oppilailta ja opettajilta:

”Oli ihanaa kirjoittamalla välillä pohtia asioita, joita ei yleensä tule pohdittua” (Työpajaan osallistuja)
 ”Jotenkin vaan innostuin kirjoittamaan enemmän kuin koskaan, vaikka alkuun jännitin tosi paljon, en oo mikään kirjoittaja.” (Työpajaan osallistuja)
”Mä en koskaan kirjoita omalla ajalla, puhun mieluummin. Siksi oli ihanaa pitkästä aikaa vain keskittyä kirjoittamiseen.”  (Työpajaan osallistuja)
”Mulle on ollut kirjoittaminen aina vaikeaa, mutta tällä kertaa erityisesti näiden tehtävien ja noiden puhetehtävien avulla etenin tosi nopeesti.” (Työpajaan osallistuja)
”Mahtava paja, joka jätti varmasti jäljen oppilaisiin.” (Opettaja)


Mun tarina -hanketta tukee Koneen Säätiö, ja tuen mahdollistamana hankkeesta laaditaan myös tutkimusta äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen parissa. Lisätietoa Mun tarina –hankkeesta http://www.lukukeskus.fi/muntarina/