STOP THE PRESS!

Mortal Engines

Mortal Engines

Ohjaus: Christian Rivers
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson pohjautuen Philip Reeven kirjaan
Tuotanto: Zane Weiner, Amanda Walker, Deborah Forte, Fran Walsh, Peter Jackson
Näyttelijät: Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide, Stephen Lang

Arvio: 3/5

Tulevaisuudessa ihmiskunta on joutunut ahtaalle, kun luonnonkatastrofi on tuhonnut maailman, jollaisena me sen tänä päivänä tunnemme. Enää ei ole paikallaan pysyviä paikkoja, vaan jokainen kaupunki käy liikkuen paikasta toiseen taistelua olemassaolostaan. Vahvemmat saalistavat heikompiaan.  Lontoota hallitsee mahtimies Thaddeus Valentine (Weaving), joka on niljakas ja ahne paskiainen, joka haluaa vallata entisestään lisää tilaa omalle kaupungilleen. Siksi hänellä onkin paljon vastustajia. Eräänä päivänä salaperäinen nuori nainen Hester Shawn (Hilmar) yrittää puukottaa Valentinen, mutta epäonnekseen hänen yrityksensä torppaa Tom Natsworthy (Sheehan). Pian he kumpikin joutuvat Valentinen uhriksi ja Tomille alkaa selvitä, mistä hommassa oikein on kyse.

Elokuva perustuu Philip Reeven vuonna 2001 ilmestyneeseen romaaniin, joka on myös samannimisen neliosaisen kirjasarjan ensimmäinen romaani.
Kun elokuvan taustalta löytyvät samat käsikirjoittajat kuin Taru sormusten herrasta- ja Hobbit -elokuvasaagojen taustalta, niin tarjolla on ainakin massiivista menoa melko visuaalisella otteella. Suurin riski elokuvalle on mielestäni se, että ohjaajaksi on valittu aiempien Jacksonin elokuvien erikoistehostevelho. Melko usein visuaaliselta puolelta ohjaajaksi palkatut ihmiset ovat loistavia visuaalisen puolen luotseina, mutta heikkoja draaman ohjauksessa. Näin se tahtoo olla tämänkin elokuvan suhteen, mutta onneksi käsikirjoittajakolmikon teksti on sen verran vahvaa, ettei ensikertalainen pysty ihan hommaa hajoittamaan.

Parasta elokuvassa on kolmikko Hilmar, Sheehan ja Weaving, joiden näyttelijätyöt tekevät kokonaisuudesta nautittavaa katseltavaa. Varsinkin Hesteriä esittävä Hilmar tekee roolistaan vahvan, mutta pohjimmiltaan hyvinkin herkän hahmon. Sheenan jää hieman väliin, kun Weaving vetää oman hahmonsa äärimmilleen. Mortal Engines on kelpoa visuaalista viihdettä, joka on parhaimmillaan isolta kankaalta katsottuna.

Lisämateriaalina tarjolla on viisi making of -dokumenttia ja elokuvan aikana voi kuunnella myös ohjaajan kommenttiraitaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment,, 2109