STOP THE PRESS!

Ihmisen osa

Ihmisen osa

Ohjaus: Juha Lehtola
Käsikirjoitus: Kari Hotakainen, Juha Lehtola
Tuotanto: Misha Jaari, Mark Lwoff
Näyttelijät: Hannu-Pekka Björkman,  Leena Uotila, Asko Sarkola, Ria Kataja, Armi Toivanen, Della McLoud, Kari Hietalahti, Nicole Stiles
Arvio: 5/5

Pekka Malmikunnas (Björkman) on konkurssin kokenut yrittäjä, joka rahavaikeuksissa joutuu asumaan purettavan talon varastossa, eikä rahaa ruokaan ole, vaan hänen on kuokittava jopa tuntemattoman ihmisen hautajaisissa. Eniten Pekkaa painaa se, ettei hän kykene kertomaan totuutta omalle perheelleen. Ei edes siskolleen Helenalle (Kataja), jonka kanssa ei ole kummoisetkaan välit olleet pitkään aikaan. Kun eräänä päivänä Pekan ja Helenan vanhemmat, Salme (Uotila) ja Paavo (Sarkola), tulevat käymään Helsingissä, lähtee valheiden verkko repeämään.

Ihmisen osa pohjautuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin, mutta elokuvalla ja kirjalla ei ole kovinkaan paljon yhtenäisyyttä. Jos olet lukenut tuon romaanin, niin varmasti tulet yllättymään elokuvasta, sillä juuri tällaisena kuin tarina tässä on, se on aidosti hauska, koskettava sekä ajatuksia herättävän aito. Konkurssin tehnyt ihminen voi löytää tästä elokuvasta myös lohtua sille, että kannattaa mielummin olla rehellinen sekä itselleen että toisille, ettei synny tämänkaltaista soppaa.

Juha Lehtolan edellisestä loistavasta elokuvasta, Aikuisten poika, on ehtinyt kulua jo neljä vuotta, joten oli jo aikakin odottaa mieheltä uutta elokuvaa. Täytyy myöntää, että edellinen elokuva jätti ainakin allekirjoittaneelle kovat odotukset uudesta elokuvasta ja varsinkin kun juttu pohjautuu loisteliaan Hotakaisen tekstimaailmaan. Eikä Lehtola odotuksia pettänyt, vaan Ihmisen osa on täydellinen draamakomedia, jossa jokainen osa-alue toimii. Kaiken lisäksi upeat roolisuoritukset täydentävät kokonaisuuden. Uskokaa tai älkää, niin upeita rooleja aiemminkin tehnyt Hannu-Pekka Björkman tekee tässä uransa tragikoomisimman roolin, joka on vieläpä kaiken lisäksi aito ja koskettava. Hän tulee olemaan vahvasti kiinni parhaan miesosan Jussissa, jos minulta kysytään.

Ihmisen osa nousi allekirjoittaneen tämänvuotisten kotimaisten elokuvien top-5 -listan kärkeen. Sen verran upea leffa on kyseessä.

Lisämateriaalina traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net