STOP THE PRESS!

Kirja varhaisesta rautakauden elämästä ja historiallisesta raudanvalmistuksen taidosta Pohjolassa

Rautaseppä ja parantaja

Milja Ketomäen kirja ei kuitenkaan kerro pelkästään raudan valmistuksesta eikä se ole tietokirja. Rautaseppä ja Parantaja -trilogia piirtää tarinan kahden nuoren matkan tuhotusta kotikylästä kohti nuorten haaveilemaa turvallista, pysyvää kotia. Trilogian ensimmäisessä osassa Pako nuoret Nevina ja Pirk aloittavat tyhjin käsin vaivalloisen matkansa kohti päämääräänsä. Pakomatkalle osuu raudanvalmistus, viholliset, ystävät, rakkaus sekä epävarmuus, joka oli läsnä kaikkien tuon ajan ihmisten elmässä. Vain kirjan lukemalla selviää kuinka nuorten käy…

Kirjailija Milja Ketomäen kolmannessa historiaromaanissa matkataan Pohjolan varhaiseen rautakauteen, jolloin rauta teki tuloaan ihmisten elämään. Kirjassa kuvataan Ketomäelle tyypilliseen taitavaan ja rikkaaseen tapaan millainen vaikutus raudalla oli muinaisessa maailmassa. Kirjailija on siirtänyt paperille historiatutkimuksen viimeisimmät tulokset raudan valmistustavoista ja -tekniikoiden saapumisesta nykyisen Suomen alueelle ja Ketomäki on ollut itse mukana FM Joni Karjalaisen johdolla valmistamassa rautaa muinaisin menetelmin. Viime vuosien muinaislöydöt antavat selkeästi ymmärtää, että Suomen alueella on raudanvalmistus ja -jalostus tuotteiksi, mm. miekoiksi, osattu huomattavasti aikaisemmin kuin aiemmin on uskottu. Ehkä esi-isämme alkusuomalaiset eivät olleetkaan se alkukantainen metsäläiskansa niin kuin aiemmin on annettu ymmärtää? Myös raudan tuloreitti Pohjolaan on kyseenalaistettu. Onko sittenkin itä se suunta, josta rauta ja sen valmistustaito on lähtöisin?

Romaanin takakannesta: ”Kumpusaaren kylän jouduttua ryöstetyksi, joutuvat Nevina ja Pirk ainoina eloonjääneinä pakenemaan kotisaaren raunioista. Nuoret pääsevät kuin ihmeen kaupalla mukaan mystisen ja arvokkaan uuden metallin – raudan –  etsintään ja valmistukseen. Tästä alkaa Nevinan ja Pirkin pako kotikylästä raudan ja uuden kodin etsintään.”

Vaikka kirjailija Ketomäki on käyttänyt kirjansa perustana viimeisintä tutkimustietoa, on tämä taidokas tarina kirjailijan sanoin ”historiaan perustuvaa romantisoitua fiktiota”. Kirjallisia lähteitähän ei rautakauden Suomen alueelta ole olemassa. Voi vain ihmetellä kuinka Milja Ketomäki pystyy näin elävästi loihtimaan menneen ajan elämän nykyajan lukijan eteen. Loputtomalta tuntuvan tiedon ja mielikuvituksensa voimin Ketomäki maalaa kahdentuhannen vuoden takaisen ihmisen kulun luonnossa ja arjen askareet sanoiksi, jotka todella vievät mukanaan.

Rautaseppä ja Parantaja – Pako

Milja Ketomäki

isbn 978-952-68990-5-3

415 sivua

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Bookcover, Espoo 2018