STOP THE PRESS!

Tuntematon mestari

Tuntematon mestari

Ohjaus: Klaus Härö
Käsikirjoitus ja alkuperäistarina: Anna Heinämaa

Tuotanto: Kai Nordberg, Kaarle Aho
Näyttelijät: Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus, Pertti Sveholm
Arvio: 5/5

Olavi Launio (Nousiainen) on ikääntyvä taidekauppias, joka on toiminut alallaan useamman kymmenen vuoden ajan. Nykyisin hänen firmallaan ei mene kovin hyvin, kun perinteinen taidekauppa ei oikein tahdo pärjätä nykyaikaisten taidekauppiaiden ja huutokauppojen rinnalla. Jotta Olavi pystyisi pitämään yrityksensä pystyssä, on hänen löydettävä oikea aarre. Eräänä päivänä taidehuutokaupassa hän ottaa riskin ja huutaa tuntemattoman taiteilijan taulun, jota hän epäilee Ilja Repinin teokseksi. Onnistuneen kaupan myötä syntyy soppa, johon kietoutuu myös miehen tyttären ja tyttären pojan tarina.

Olen aina pitänyt Klaus Härön elokuvissa niiden pienimuotoisista ja inhimillisistä tarinoista. Niitä voikin hyvällä syyllä kutsua pieniksi suuriksi draamaelokuviksi. Samalla linjalla jatketaan myös Tuntematon mestari -elokuvan kanssa. Miehen edellisen elokuvan, Miekkailija, käsikirjoittaja Heinämaa on luonut tarinan, joka hyödyntää hänen vuosien takaisia kokemuksiaan hänen työskennellessään äitinsä taidekaupassa. Ei siis ihme, että pohja elokuvan tarinalle on vahva ja ennen kaikkea sen henkilöhahmot uskottavia.

Olavia esittävä Heikki Nousiainen tekee loistavan ja tunteikkaan roolisuorituksen eläkeikäisenä taidekauppiaana, joka on uhrannut perhe-elämäänsä työn edessä. Lisäksi tyttärenpoikaa Ottoa esittävä Amos Brotherus tekee erittäin onnistuneen roolisuorituksen ja tuo aluksi ’vastavoimaa’ isoisänsä tarinaan, mutta kasvaa tarinan edetessä. 

Tuntematon mestari on jälleen oiva osoitus siitä, miksi ohjaaja Klaus Härö on yksi taidokkaimmista kotimaisen elokuvan tekijöistä. Hänellä on erinomainen kyky kertoa tarina koskettavasti, ajatuksia herättävästi ja jättäen elokuvan jälkeen rauhallisen mielen, joka tämän päivän maailmassa elokuvienkin suhteen on harvinaista.

Lisämateriaalina tarjolla on making of -kooste ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2019