STOP THE PRESS!

Juice

Juice

Ohjaus: Teppo Airaksinen
Käsikirjoitus: Antti-Heikki Pesonen
Tuotanto: Marko Talli
Näyttelijät: Riku Nieminen, Iida-Maria Heinonen, Antti Tuomas Heikkinen, Pekka Strang, Silmu Ståhlberg

Arvio: 4/5

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät 50-luvun alkupuolelta Juhani Leskisen lapsuudessa. Sekatyömiehenä työskennellyt, naisten helmoissa viihtyvä harrastajateatterimies-isä Pauli (Ilkka Heiskanen) ja karjalaisevakko-äiti Eini (Anna-Leena Sipilä) yrittivät poikaa kasvattaa parhaansa mukaan. Vaikka pojan ja äidin välit eivät olletkaan parhaimmat mahdolliset edes nuorena, niin isän kuolema niitä ei ainakaan parantanut. Pian kuitenkin siirrytään seuraamaan opiskelija Leskisen (Nieminen) elämää, jonka aikana hän kohtaa mm. Mikko Alatalon (Heikkinen) ja Harri Rinteen (Strang), joiden kanssa hän perustaa Coitus Int. -bändin. Lisäksi tämä ujohko nuorimies uskaltautuu tapaamaan opiskelijaneitokainen Marjan (Heinonen), jonka kanssa elämä tulee olemaan miehen sisäisten traumojen kanssa paikoitellen jopa helvetillistä.

On rehellisesti myönnettävä, että tämän elokuvan suhteen oli itselläni ennakkoluuloja, vaikka yleensä niitä ei ole. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että heitetäänkö hommassa ranttaliksi, siten että Juice esitetään vain pelkkänä juoppona, vitsejä latelevana tyyppinä. Onneksi tähän eivät tekijät ole sortuneet, vaan ovat kuitenkin onnistuneet tuomaan miehestä esiin sen toisenlaisemman puolen. Sen miehen, joka oli yksin jopa oman äitinsä kanssa – tai ainakin halusi olla. Toinen mietityttänyt asia oli se, miten hyvin Nieminen ottaa roolinsa haltuun ja osaa tehdä siitä rikkinäisen ja jopa synkänkin hahmon. Sekin epäilys hävisi nopeasti, sillä hän oli roolissaan jopa uskottava kaikin tavoin. Hän ei kuitenkaan pyri imitoimaan, eikä matkimaan Leskistä, mutta elkeet ja tyyli ovat kuitenkin sellaiset, että kyllä alkuperäinen hahmo on hyvinkin tunnistettavissa.

Heinosen esittämä Marja ei ole oikeastaan mikään sivuosahenkilö, vaan hyvin tärkeä osa tarinaa ja ennen kaikkea Leskisen elämää, johon tietyt asiat peilautuvat. Tässä roolissa Heinonen tekee erinomaista työtä. Muutenkin roolitukset ovat onnistuneet melko hyvin. Alataloa esittävä Heikkinen muistuttaa sopivasti nuoren esikuvansa näköä ja Streng Rinteenä on sopivan hippimäinen idealisti.

Napapiirin sankarit 2 -elokuvan ja monien tv-sarjojen ohjaajana tunnettu Airaksinen tekee nyt uransa yhden vahvimmista ohjaustöistä, joka on monella tapaa moniulotteisempi kuin mitä alkuun voisi kuvitella. Siksi Juice saakin allekirjoittaneelta neljä tähteä.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. Vestan esittämä versio kappaleesta 3:30, haastatteluja ja kuinka näyttelijät muuntautuivat Juiceksi, Mikoksi ja Harriksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Film, 2019