STOP THE PRESS!

Sinfoniaorkesterin ja Turun kaupunginteatterin harvinaislaatuinen yhteistyö

Säveltäjä Sanna Salmenkallio, kuva Pietari Purovaara.
Säveltäjä Sanna Salmenkallio, kuva Pietari Purovaara.

Turun Kaupunginteatterissa keväällä nähtävä Hamlet on odotettu tapaus, sillä viimeksi se nähtiin Päänäyttämöllä 70 vuotta sitten. Koska Hamletin teemat ovat valtavat, on sen musiikissakin tilaa isolle dynamiikalle. Siksi Turun Kaupunginteatteri tekee esityksen äänimaailman osalta yhteistyötä Turun filharmonisen orkesterin kanssa, jonka soittoa kuullaan esityksissä nauhalta. Uudenlaisen yhteistyön keulassa on säveltäjä-äänisuunnittelija Sanna Salmenkallio.

”Suomessa on vain muutama Turun filharmonisen orkesterin kokoinen sinfoniaorkesteri. Vastaava yhteistyö on siis pakostikin erittäin harvinaista. Oli suuri kunnia päästä työskentelemään heidän kanssaan ja säveltää teatteriesitykseen musiikkia täysimittaiselle sinfoniaorkesterille. Nykyisin teattereissa elävät soittajat korvataan usein koneilla tuotetuilla äänillä, mutta orkesterin soittamassa musiikissa on aivan eri tavalla voimaa. Sen tuntee”, kertoo Salmenkallio vielä kesken olevasta työprojektistaan.

Hamletin ohjaa kaupunginteatteriin Paavo Westerberg, jonka kanssa Salmenkallio on tehnyt yhdessä useita esityksiä, viimeksi tämän syksyn ylistetyn version Tšehov-klassikosta Kolme sisarta Suomen Kansallisteatteriin. Salmenkallio aloitti sävellystyön Hamletia varten reilu vuosi sitten tapaamalla ohjaajan ja muita suunnittelijoita. Esityksen visuaalinen maailma ja äänimaisema lähtivät rakentumaan yhdessä, mutta ensimmäisenä niistä oli saatava valmiiksi sävellykset. Ne Salmenkallio teki kesällä 2018.

Isoja kontrasteja ja populaarikulttuuriviitteitä

Kokonaiselle sinfoniaorkesterille säveltäminen on hidasta työtä, ja ensimmäiset osuudet nauhoitettiin jo elokuussa. Parhaillaan Salmenkallio viimeistelee ja miksaa jo nauhoitettua materiaalia. Samalla hän käy kaikissa esityksen harjoituksissa, sillä Salmenkallio työskentelee tuplaroolissa: sävellystyön lisäksi hän suunnittelee myös esityksen äänimaailman yhdessä Turun Kaupunginteatterin äänisuunnittelija Iiro Laakson kanssa. Se työ on vasta aluillaan ja vaatii läsnäoloa harjoitustilanteissa.

”Paavo on harjoitustilanteessa avoin ja luova, kokeilee ja muuttaa näyttelijöiden kanssa paljon, joten äänisuunnittelua ei voi naulata valmiiksi etukäteen. Teemme Iiron kanssa töitä siltä osin koko talven harjoituskauden ajan. Paavon toiveena on luoda isoja kontrasteja ja tuoda ääniin myös populaarikulttuuriviitteitä. Valtaosa Hamletin musiikista on tosiaan sinfoniaorkesterin soittamaa, mutta olen käsitellyt sitä osittain rajustikin. Säveltäjänä ja äänisuunnittelijana teen näyttämölle draamamusiikkia, jolloin katsojalle avautuva kokonaisuus ei saa pelata liikaa samaan pussiin, olla liian samansuuntaista. Siksi musiikki saattaa välillä yllättää tyylilajillaan. Vaikka Hamlet on kaikkien aikojen kostotarina, luomamme kokonaisuus paljastaa väkivallalla mässäilyn sijaan sen mielettömyyden.”

Esimakua tulevasta saa ylittäessään Aurajoen pitkin Teatterisiltaa, jolla soi Salmenkallion sävellys Ofelia, jota aallot eivät huolineet. Myös sillan valko-punainen valaistus viittaa kevään suurtuotanto Hamletiin.

Henkilö: Sanna Salmenkallio

Sanna Salmenkallio on kouluttautunut Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa. Hänen musiikkiaan on kuultu aiemmin sekä elokuvissa että näyttämöteoksissa. Salmenkallio on voittanut parhaan musiikin Jussi-palkinnon kahdesti: vuonna 2005 elokuvasta Melancholian 3 huonetta ja vuonna 2015 elokuvasta Edenistä pohjoiseen. Elokuva- ja teatterimusiikin tekemisen lisäksi Salmenkallion sydäntä lähellä on dokumenttiteatteri. Kansallisteatterin Toinen koti-esityksessä hän oli mukana myös näyttämöllä turvapaikanhakijoiden kanssa. Duo Decim palkitsi Salmenkallion viime kesänä hänen syrjäytymistä ehkäisevästä taiteellisesta työstään. Viulistina hän esiintyy Compañía Kaari & Roni Martini riveissä ja soittaa myös arabialaista musiikkia irakilaisen Ali Saadin kanssa.

Hamletin nimiroolissa nähdään Englannissa Shakespeare-näyttelemistä opiskellut Jussi Nikkilä. Kuva Otto-Ville Väätäinen.
Hamletin nimiroolissa nähdään Englannissa Shakespeare-näyttelemistä opiskellut Jussi Nikkilä. Kuva Otto-Ville Väätäinen.

Hamletin aika on nyt.

Viimeksi William Shakespearen kirjoittama kaikkien aikojen näytelmä Hamlet nähtiin kaupunginteatterissa vuonna 1948. Tähän päivään sen tuo Westerbergin luotsaamana nimekäs suunnittelija- ja näyttelijäkaarti. Keväällä nähtävässä suurtuotannossa esiintyvät muun muassa Jussi Nikkilä, Eero Aho, Kirsi Tarvainen, Pia Andersson, Markus Järvenpää ja Carl-Kristian Rundman.

Hamlet Turun Kaupunginteatterissa 15.2.2019 alkaen.
Liput (18-45 €) myy lippu.fi, teatteritalon Lippis ja myyntipalvelu numerossa 02 262 0030.