STOP THE PRESS!

National Geographic -TV-kanava kääntää valokeilan muoviin

Muovipullo Santa Monican alueella

TV-kanava National Geographic haluaa kasvattaa suomalaisten muovitietoisuutta. National Geographicilla on käynnissä maailmanlaajuinen Planet or Plastic? (Muovi vai maapallo?) -kampanja, ja tammikuun ensimmäisen viikon ajan National Geographic -TV-kanavalla esitetään dokumenttien sarja, joka kannustaa kuluttajia pohtimaan omaa suhdettaan muovijätteeseen.

Tutkijat ovat löytäneet mikromuoveja jo 114 merieläinlajista. Yli puolet näistä eläimistä päätyy ruokalautasellemme.* Muovisaasteen hallitsematon määrä merissämme koskettaa siis meitä jokaista hyvinkin läheisesti. National Geographicin globaalin Planet or Plastic? -kampanjan tarkoituksena on herättää kuluttaja pohtimaan kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöään ja sitoutumaan muovijätteen määrän pienentämiseen.

Muovijäte on ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti. National Geographic sijoittaa 27 % tuotostaan hyväntekeväisyysjärjestö National Geographic Societyyn, jonka tehtäviin muun muassa kuuluu suojella maapalloa**. Tällä hetkellä näitä varoja käytetään pääasiassa muoviongelman ehkäisemiseen paikallisia tapoja ja prosesseja kehittämällä. Etenkin Intiassa, jossa ongelma on pahimmillaan, pyritään löytämään ratkaisuja, joita jatkossa voitaisiin hyödyntää koko Aasiassa ja maailmassa.

National Geographic TV-kanava satsaa kampanjaan Suomessa myös katutasolla. Se tuo Lux Helsinki -valotaidetapahtuman (5.–9.1.) yhteydessä Kansallismuseon sisäpihalle valoteoksen, joka pysäyttää ohikulkijat miettimään omaa muovin käyttöään. Teos on osa Lux Helsinki -valofestivaalin #valohaaste-kampanjaa.

– Haluamme valottaa ongelmaa myös paikallisesti ja siksi teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa saadaksemme ihmiset ymmärtämään ongelman laajuuden myös täällä Suomessa. Esimerkiksi Suomen kansallismuseon näyttely- ja tapahtumaohjelmassa on ensi vuonna useita maapallon kestävyyteen sekä luonnon ja ihmisen suhteeseen liittyviä, voimakkaasti ajattelua herättäviä näyttelyitä. Parhaillaan Kansallismuseolla on esillä Muovi-teemanäyttely, joka on avoinna tammikuun 6. päivään saakka. Tapahtumiemme samanaikaisuus on yksi keino, miten voimme yhdistää voimamme ja edistää kuluttajien muovitietoisuutta. Haluamme osoittaa, miten jokainen voi vaikuttaa omalla käytöksellään, ja voimme yhdessä vähentää muovijätteen määrää tulevaisuudessa, kertoo FOX Network Groupin markkinointipäällikkö Nina Walldén.

Planet or Plastic? -kampanjan teema on näyttävästi esillä National Geographic -kanavalla ja ohjelmistossa. Tammikuun 2. päivänä alkavassa dokumenttien sarjassa seurataan muun muassa 12 500 kierrätetystä muovipullosta rakennetun veneen, Plastikin, matkaa valtamerillä. Seikkailija David De Rotschildin tavoitteena on levittää ympäristövastuullisuuden sanomaa maailman ympäri.

Planet or Plastic? – Muovia käsittelevien dokumentaaristen ohjelmien esitysaikataulu:

Keskiviikko 2. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

Torstai 3. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Uuden aallon soturit

Perjantai 4. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Jackie Chanin vihreät sankarit

Lauantai 5. tammikuuta:

16.00 Syvyyksien jättiläiset

17.00 Missä meret kohtaavat

18.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

Sunnuntai 6. tammikuuta:

13.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

14.00 Uuden aallon soturit

15.00 Jackie Chanin vihreät sankarit

Planet or Plastic -kampanjasta: www.planetorplastic.fi

* http://www.gesamp.org/publications/microplastics-in-the-marine-environment-part-2

**National Geography Societyn toiminnasta: https://www.nationalgeographic.com/about/