STOP THE PRESS!

Maija Poppasen paluu (Mary Poppins Returns)

Photo’s Copyright by Walt Disney Studios Home Entertainment

Ohjaus: Rob Marshall
Käsikirjoitus: David Magee, perustuu PL Traversin tarinoihin

Tuotanto: Rob Marshall, John DeLuca, Marc Platt
Näyttelijät: Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Meryl Streep
Suomenkielisen version tekijät mm. Maria Ylipää, Markus Niemi, Antti Lang, Maija Lang, Inari Pentikäinen, Luca Vieri, Vertti Uusitalo, Eija Ahvo, Sari Ann Stolt
Arvio: 5/5

Edellisen elokuvan tapahtumista on ehtinyt kulua monen monta vuotta. Pankin perheen lapsista Mikosta ja Annasta on kasvanut aikuisia ja Mikko on jäänyt kolmen lapsen yksinhuoltajaksi vaimon kuoltua. Sisko Anna pyrkii auttamaan veljeään, mutta hän ei tiedä missä vaikeuksissa tämä oikeastaan on. Kun vaimo oli hoitanut perheen raha-asioita, niin Mikolta oli homma päässyt luisumaan niin, että pankki on vetämässä heiltä kodin alta. Kirjaimellisesti tuulesta temmattu tyylikäs ja sateenvarjonsa kanssa liikkuva Maija Poppanen saapuu kuvioihin pitkän tauon jälkeen ja ryhtyy pistämään Pankin perheen asioita järjestykseen.

Edellisen, klassikoksi muodostuneen Maija Poppanen -elokuvan julkaisusta on jo ehtinyt kulua reippaasti yli 50 vuotta. Tuolloin kirjailija itse oli hyvin pettynyt lopputulokseen, eikä sen jälkeen suostunut tekemään minkäänlaista yhteistyötä Disneyn kanssa. Tästä aiheesta on muuten kerrottu tarina elokuvassa Saving Mr Banks. Kirjailija itse on siirtynyt parisenkymmentä vuotta sitten taivaalliseen kirjoitusseuraan ja näköjään perikunta oli lopulta taipunut asiassa ja päätös uuden elokuvan tekemisestä oli sitten syntynyt.

Ohjaajaksi palkattiin mm. Chicago- ja In the Woods -musikaalielokuvista tunnettun Marshall, joka on toiminut osittain myös tämän elokuvan tanssiesitysten koreografina. Hän osaa hommansa juuri tällaisen genren puolella, sillä hän saa tarinan sujuvasti etenemään eikä katsojan mielenkiinto lopahda. Toisekseen käsikirjoitus on mitä mainioin ja ennen kaikkea hengeltään aiemman elokuvan kaltainen, mutta tarinan rytmitykseltään sopivan nykyaikainen, jottei nykykatsoja väsähdä katsellessa.

Muutenkin tämä elokuva kunnioittaa alkuperäisen elokuvan henkeä. Visuaaliset erikoistehosteet on toteutettu mallikkaasti ja animaatio-osuus on käsin piirrettyä (näin ainakin väitetään), joten näiltäkin osin voi sanoa, että tekijät ovat pyrkineet hyvin tarkoin kunnioittamaan aiempaa teosta. Kuitenkin sillä nykyaikaisella tavalla.

Mitä näyttelijäsuorituksiin tulee, niin ehdottomasti pisimmän korren vetää Poppasta esittävä Blunt, joka on sisäistänyt roolinsa hyvin ja kantaa sen yhtä ryhdikkäästi ja tyylikkäästi kuin häntä edeltänyt Julie Andrews. Muuten näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita ja jopa lapset onnistuvat rooleissaan yllättävänkin sujuvasti. Ei voi muuta sanoa kuin että tämä elokuva yllätti ainakin allekirjoittaneen sillä, että siinä oli sopivasti otettu tarinankerronnaltaan etäisyyttä alkuperäiseen elokuvaan, mutta kuitenkin pysyttiin kaikin puolin Maija Poppasen hengessä kiinni.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. musiikkinumeroiden tekemisestä kertova minidokkari, näytteljä Dick Van Dyken paluu Maija Poppasen maailmaan yli 50 vuoden jälkeen, poistettuja kohtauksia ja ennen kaikkea elokuvan voi katsoa myös sing-a-long-versiona, jolloin laulujen aikana tulee ns. karaokemaisesti laulun sanat esille ja katsoja voi sitten laulaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net