STOP THE PRESS!

Vuosi 2018 oli jälleen Tampereen Teatterille menestys

Tampereen Teatterin katsojamäärä vuonna 2018 jatkoi edellisen vuoden menestystasolla. Teatteriesityksiä oli 426, ja niissä kävi yhteensä 118 816 katsojaa. Kaikkien näyttämöiden kokonaistäyttöaste oli huima 90,3 %, pelkästään päänäyttämö täyttyi ilta illan perään 93 prosenttisesti. Edellisenä vuonna 2017 teatteri keräsi 436 esitykseen 119 786 katsojaa.

Vuonna 2018 eniten katsojia sai Georg Malviuksen ohjaama suurmusikaali Cats, jonka näki vuoden aikana 33 243 katsojaa. Seuraavina tulivat syyskuussa ensi-iltansa saanut Malviuksen ohjaama Sademies 13 587 katsojalla ja lokakuussa ensi-iltansa saanut Marika Vapaavuoren ohjaama Anna Karenina 8 544 katsojalla. Frenckell-näyttämön katsotuimmat olivat Mikko Kannisen ohjaama komedia Juurihoito 5 732 katsojalla sekä Tommi Auvisen ohjaama, nyt ohjelmistosta poistunut Ulkomaalainen 4 342 katsojalla.

Kevätkaudella viisi ensi-iltaa, joista neljä kotimaisia kantaesityksiä


Kevätkaudella kantaesityksensä saavat Kaisa Helan ja Mari Turusen kirjoittama ja esittämä Häpeä! – Nolo komedia, Mikko Roihan dramatisointi Johannes Linnankosken romaanista Pakolaiset, Esa Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia Rikos ruutupaperilla ja Marika Vapaavuoren taikuutta ja lavahypnoosia yhdistelevä Spiraali. Lisäksi ensi-iltansa saa Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Pulitzer-palkittu näytelmä Rakkauskirjeitä.


HÄPEÄ! – nolo komedia – Kaisa Hela ja Mari Turunen vievät häpeän ytimeen

Mitä on häpeä? Onko se nolo hetki arjessa vai halvaannuttava tunnetila sukujuhlissa? Onko se pientä kompurointia korkkareissa vai täydellinen mahalasku? Näyttelijät Kaisa Hela ja Mari Turunen ovat käsikirjoittaneet ja esittävät aiheesta nolon komedian Häpeä!, joka vie riemukkaalle ristiretkelle häpeän ytimeen. Työryhmän mentorina toimii Anna-Elina Lyytikäinen. Kantaesitys on 10. tammikuuta Kulttuuriravintola Kivessä. Esitys on kielletty alle 18-vuotiailta. Esitys vierailee kevään aikana myös Turun Linnateatterissa.


PAKOLAISET – Esko Roine ja Heikki Kinnunen yhdessä näyttämöllä

Mikko Roihan dramatisointi ja ohjaus Johannes Linnankosken Pakolaiset-romaanista saa kantaesityksen 17. tammikuuta päänäyttämöllä. Pakolaiset on kertomus hämäläisistä talonpojista, jotka pakenevat vanhuutensa kynnyksellä Savoon. Leskimies Uutela nai Keskitalon tyttären tietämättä, millaista salaisuutta morsian kantaa. Leskimies Uutelana nähdään Heikki Kinnunen ja Keskitalon isäntänä Esko Roine. Teos käsittelee armon ja anteeksiannon testamenttia. Veisuun, tanssin ja kipeän kuvan esitys sulkee sisäänsä niin suomalaisten useat heimot kuin talonpojan päättymättömän matkanteonkin. Musiikista vastaa jouhikkotaiteilija Pekko Käppi ja koreografiasta Teatteri Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja, tanssitaiteilija Riikka Puumalainen. Rooleissa Kinnusen ja Roineen lisäksi nähdään Ritva Jalonen, Riikka Puumalainen, Eeva HakulinenAntti Tiensuu, Martti Manninen, Elisa Piispanen, Pia Piltz ja Pekko Käppi.


RIKOS RUUTUPAPERILLA – Salatut elämät -tähti Esko Kovero tähdittää Esa Latva-Äijön dekkarikomediaa

Esa Latva-Äijön käsikirjoittama Rikos ruutupaperilla on komedia jääräpäistä. Se saa kantaesityksen 25. tammikuuta Frenckell-näyttämöllä. Rikos ruutupaperilla on jo Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia, joka saa kantaesityksen Tampereen Teatterissa. Pääosassa on vanha jäärä (Esko Kovero), jolla on unelma. Jälkiviisaana on helppo todeta, että tämä unelma olisi kannattanut pitää ihan omana tietona. Rikos on valmis, kun unelmasta tulee yhteistä omaisuutta, johon jokaisella on sanansa sanottavana. Ohjauksesta vastaa Latva-Äijö, Esko Koveron lisäksi rooleissa nähdään Arttu Ratinen, Ville Majamaa, Elina Rintala ja Aliisa Pulkkinen.


RAKKAUSKIRJEITÄ – Seela Sella ja Esko Roine Pulitzer-palkitun näytelmän rooleissa 

Rakkauskirjeitä (Love Letters) on A. R. Gurneyn Pulitzer-palkittu kahden hengen näytelmä, jonka rooleihin astuvat yhdet Suomen rakastetuimmista näyttelijöistä, Seela Sella ja Esko Roine. Ensi-ilta on 29. tammikuuta päänäyttämöllä. Rakkauskirjeitä kertoo lapsuudenystävistä, jotka elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Yhteyttä läpi vuosikymmenten he pitävät kirjoittamalla toisilleen kirjeitä. Näytelmää ovat maailmalla aiemmin esittäneet lukuisat kuuluisat näyttelijät, mm. Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow, Tom Hanks ja Mel Gibson. Luvassa ei ole pikkusievää muistelua tai kaihoisaa nostalgiaa, vaan kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista, räävitöntä ja hauskaa. Näytelmän suomennoksesta vastaa Juha Lehtola.


SPIRAALI – Taikuutta ja lavahypnoosia

Spiraali on Marika Vapaavuoren käsikirjoittama ja ohjaama taikuutta ja lavahypnoosia sisältävä villi rakkaustarina ja aikaseikkailu. Kantaesitys nähdään 21. helmikuuta Frenckell-näyttämöllä. Spiraali kuljettaa katsojia tunnelmasta toiseen unenomaisen vapaasti, logiikasta piittaamatta. Se etsii maagista realismia liikkeen ja musiikin keinoin ja haastaa tietoisesti kronologisen tarinankerronnan. Esitys on Tampereen Teatterin ja Tampereen Musiikkiakatemian yhteistuotanto. Rooleissa nähdään Ville Majamaa ja Jarno Hyökyvaara sekä 12 Tampereen Musiikkiakatemian musiikkiteatteri- ja tanssiopiskelijaa.

Kevään ensi-illat:

10.1. Häpeä! – Nolo komedia
17.1. Pakolaiset
25.1. Rikos ruutupaperilla
29.1. Rakkauskirjeitä
21.2. Spiraali