STOP THE PRESS!

Häpeä! – Nolo komedia

Häpeä, kuvassa: Mari Turunen ja Kaisa Hela, kuva: Harri Hinkka
kuva: Harri Hinkka

Esitys: to 10.1.2019 Kulttuuriravintola Kivi
Käsikirjoitus: Kaisa Hela, Mari Turunen
Työryhmän mentori: Anna-Elina Lyytikäinen
Äänisuunnittelu: Ivan Bavard
Valosuunnittelu: Petra Honkaniemi
Videosuunnittelu: Heikki Järvinen
Rooleissa: Mari Turunen, Kaisa Hela
Arvio: 5/5

Wikipedia luonnehtii häpeän seuraavanlaisesti: ”Häpeä on kokijan itsensä tai jonkun toisen harjoittaman sopimattoman tai kunniattoman toiminnan taikka huonommuuden tai muun vastaavantyyppisen seikan aiheuttama negatiivinen tunne.” Juuri näihin asioihin pureutuu Mari Turusen ja Kaisa Helan käsikirjoittama ja esittämä Häpeä! – Nolo komedia.

Kun kuulin radiosta pienen pätkän esityksestä, siitä tuli mielikuva, että nyt on luvassa roastausta, jossa näyttelijättäret heittävät rankkaa huulta toistensa häpeällisistä tilanteista. No, se on vain onneksi yksi osa kokonaisuutta, sillä tämä puolitoistatuntinen esitys onkin suoranainen häpeäntuntemuksien ’tilkkutäkki’, saaden katsojankin samaistumaan tilanteisiin ja nauramaan myös omille häpeän tuntemuksille.

Suuri hatunnosto täytyy antaa Turuselle ja Helalle, jotka taidokkaasti heittäytyvät antaumuksella mukaan välillä roolihahmona ja välillä omana itsenään. Katsoja ei aina voi olla varma siitä, koska mennään totuuden ja koska fiktion puolelle. Eipä sen väliä, kun yleisöllä on hauskaa ja esittäjät nauttivat hommastaan. Vaikka häpeillen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net