STOP THE PRESS!

Avustettu itserakkaus

Avustettu itserakkaus
Kuva: Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväenteatteri ti 15.1.2019
Käsikirjoitus: Antti Mikkola ja Hanna Seppä 
Ohjaus: Antti Mikkola
Lavastus ja pukusuunnittelu: Karmo Mende 
Valosuunnittelu: Juha Haapasalo 
Äänisuunnittelu: Kyösti Kallio
Rooleissa: Tommi Raitolehto, Emmi Kaislakari, Teija Auvinen, Auvo Vihro, Petra Ahola
Lapsirooleissa näyttämöllä Väinö Muje
Arvio: 5/5

Tommi Raitolehdon esittämä koomikko Jari Kaula on mies, jonka elämässä kaikki on mahdollisimman pielessä: on vaikeuksia ihmissuhteissa, raha-asioissa sekä oman itsensä kanssa. Mies ei ole kovin innokas uuteen parisuhteeseen, kunnes hän tapaa turkulaisen parturin Seljan (Kailakari). Itsekeskeinen Jari tuntee itsensä ahdistuneeksi, kun onnellisuutta kaipaava Selja tarvitsisi tukea. Vielä kun ihmissuhdesoppaan sekoitetaan Jarin avioton poika sekä miehen vanhemmat, on takuuvarma komediallinen draama valmiina.

Tämä Antti Mikkolan ja Hanna Sepän näytelmä on kuin oppikirja oikeasta elämästä kärjistetyin elementein. Välillä tuli mieleen, että katsoinko juuri näytelmää vai hyvin kirjoitettua sitcomia, joka varsinkin olohuonekohtauksista tuli mieleen. Teksti on viiltävän terävää ja sopivasti nokkelaa. Jokaiselle hahmolle on kirjoitettu todella nasevaa dialogia, joka tuntuu aidolta ja tulee näyttelijöiden suista kuin se olisi kirjoitettu juuri heille.

Mitä sitten tulee itse näyttelijätöihin, niin kautta linjan kaikki toimii todella hienosti. Raitolehto on aiemminkin osoittanut olevansa oikein luonteikas näyttelijä tekemään sekä komediallisempaa että vakavampaa roolia. Tässä roolissa ne nämä kaksi osa-aluetta kohtaa aivan loistavasti. Hänen rinnallaan Seljaa näyttelevä Emmi Kaislakari tekee loisteliaan roolisuorituksen naisena, joka tukee samalla Jarin hahmoa, mutta on myös omatahtoinen nainen. Mainittakoon myös, että Jarin vanhempia esittäville Auviselle ja Vihrolle on kirjoitettu sellaista dialogia, että katsojan nauruhermoja kutkutellaan ja mietteitä vertauksiin omiin vanhempiin saattaa esityksen aikana syntyä. Avustettu itserakkaus on täydellinen draamakomedia, jonka jokainen osa-alue toimii täysillä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net