STOP THE PRESS!

Pakolaiset

Pakolaiset, Kuva: Moe Mustafa
Kuva: Moe Mustafa

Tampereen Teatterin päänäyttämö to 17.1.2019
Perustuu Johannes Linnankosken romaaniin
Dramatisointi, ohjaus ja lavastussuunnittelu: Mikko Roiha
Pukusuunnittelu: Heli Roininen
Musiikki: Pekko Käppi
Koreografia: Riikka Puumalainen
Valosuunnittelu: Raimo Salmi
Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho
Näyttelijät: Heikki Kinnunen, Eeva Hakulinen, Esko Roine, Ritva Jalonen, Riikka Puumalainen, Martti Manninen, Antti Tiensuu, Pia Piltz, Elisa Piispanen, Pekko Käppi
Arvio: 5/5

Leskimieheksi jäänyt iäkäs Uutela (Kinnunen) nai Keskitalon pariskunnan (Roine ja Jalonen) nuoren Mantan (Puumalainen). Keskitalot ehdottavat, että he kaikki muuttaisivat Savoon, joka mahdollistaisi myös heidän vaurastumisesta. Todellinen syy muuttoon on tosin se, että Manta odottaa lasta toiselle miehelle. Matka Savoon tulee muuttamaan kaikkien elämää.

Johannes Linnankosken Pakolaiset -romaani valmistui jo vuonna 1908 ja siitä on ehditty tekemään monen monta versiota näyttämölle, radioteatteriin, tv-elokuvaksi ja niin edelleen. Useimmat niistä on toteutettu hyvinkin perinteiseen tyyliin, mutta tämä ohjaaja Mikko Roihan tulkinta ottaa huiman harppauksen pois perinteisyydestä. Kun usein satsataan lavan näyttävyyteen ja puvustukseen, nyt mennäänkin hyvin pelkistetyllä tyylillä. Lava näyttää siltä, kuin katsojat olisivat viime vuosisadan alkupuolen Hämeessä ja videotaululle heijastettu mustavalkoinen maalaismaisemallinen kuva lisää tunnetta entisestään.

Täytyy sanoa, että esityksen jälkeen olin oikeastaan hämilläni siitä, mitä olin juuri nähnyt. En oikein tiennyt, pidinkö siitä vaiko en. Meni parisen tuntia kun asiaa pohdiskelin ja tulin siihen lopputulokseen, että kyllä pidin. Miksikö? Hyvän teatteriesityksen ei tarvitse olla hampaatonta ja valmiiksi sulatettavissa esityksen jälkeen, vaan sellainen jää vaivaamaan katsojaa oikealla tavalla. Näin syntyy ajatuksia näytelmästä ja sen tarinasta. Mikko Roiha on sovittanut tästä klassikkoromaanista tinkimättömän ja konstailemattoman teatteriesityksen, jossa yhdistyvät taidokkaasti sekä kotimainen että eurooppalainen näyttämötaide kaikin elementein. Siihen kun lisätään loisteliaat näyttelijäsuoritukset kautta linjan, ollaan suorastaan timanttisen näyttämötaiteen äärellä. Siksi Pakolaiset saa minulta täydet viisi tähteä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net