STOP THE PRESS!

Kuopioon ensi kesäksi Suomen suosituin musikaali

Ensi kesänä Rauhalahden Teatterissa nähdään menestysmusikaali Vuonna 85 – Kuopio remix. Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän käsikirjoittama ja Suokkaan ohjaama Vuonna 85 sai ensi-iltansa 7.9.2006.  Musikaalia vedettiin yhteensä 373 näytöstä, ja katsojia kertyi huimat 279 375. Tampereen Työväen Teatterin hittiproduktiosta tuli koko Suomen teatterihistorian katsotuin kotimainen musikaali, ja toisiksi katsotuin näytelmä.

Vuonna 85 -Kuopio remix kertoo tarinan Kuopion kesästä 1985, sekä Turmiolan Tommista, joka sattumalta rakastuu Vänärillä Karoliinaan. Tampereen Lokomokin vaihtuu Savon Selluksi ja jääkiekko jalkapalloksi.

“Olemme etuoikeutettuja ja ylpeitä siitä, että Savon tunnetusti huumorintajuinen kansa haluaa nähdä tämän meille kovin tärkeän musiikkikomedian. On jännittävää nähdä minkälaisen mausteen tarina saa, kun se sijoitetaan jonnekin muualle kuin Tampereelle”, kertoo näytelmän toinen käsikirjoittaja Heikki Syrjä.

Kaikkien henkilöhahmojen nimet ja myös musikaalin tapahtumat on otettu suomirock-ikonien Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Popedan kappaleista.

ODOTETTAVISSA RAUHALAHDELLE ENNÄTYSKESÄ

Suomen suosituimman hittimusikaalin tuottaminen Kuopioon on suuri askel viime kesänä toimintansa aloittaneelle Rauhalahti Teatteri Ry:lle. Vuoden 2018 produktio, Pertti – Speden näköinen komedia, teki vahvan aloituksen yli 12 500 katsojalla ja kokonaisuudessaan teatteri tavoitti yhteensä yli 15 000 kävijää, huomioiden myös vierailevien teattereiden ja Pertti-näyttelyn kävijät.

Kesälle 2019 on luvassa kaksi musikaalia – Vuonna 85 -musikaalin jälkeen elokuussa Rauhalahteen tuleva musiikkiproduktio julkaistaan helmikuussa. Rauhalahti Teatteri tavoittelee rohkeasti jo pelkästään kasivitoseen yli 15 000 kävijää. ”Tätä kasivitosen julkistamista on pihdattu kuin pierua persuuksissa”, myhäilee ohjaaja Apell.

”Vuonna 85 -Kuopio remix -musikaali on monen vuoden pitkällisen pohdinnan ja haaveilun tulos. Kun aikoinaan itse jätin Tampereella musikaalin taakseni viiden vuoden ja 268 esityksen jälkeen, näytelmä jatkoi vielä kaksi vuotta. Missään muussa näytelmässä en ennen sitä tai sen jälkeen ole kokenut moista hurmiota katsomossa, kun parhaimmillaan yleisö taputti yhdeksän minuuttia seisaallaan.” kertoo Apell.

Tampereen työväen teatterin version ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Riku Suokas on samoilla linjoilla.

”Apeli on kyseisen musikaalin konkariesiintyjä ja siinäkin mielessä loistava henkilö vastaamaan Vuonna 85 -musikaalin ohjauksesta ja niin sanotusta savolaistamisesta” kommentoi Suokas.

IKI- JA NYKYNUORTEN MUSIKAALI 

Rauhalahti Teatterin tuottajina toimivat Apellin tyttäret Iitu ja Iidaliina, jotka ovat seuranneet Vuonna 85 -musikaalia aitiopaikalta lapsesta lähtien.  ”Olin itse lapsena jatkuvasti isän mukana Tampereella seuraamassa Vuonna 85 esityksiä, ja tunnelmaa kulisseissa. Katsomosta näin ja koin sen hurmion ja suosion, jota Vuonna 85 katsojiin tartutti musiikillaan. Nyt reippaat kymmenen vuotta myöhemmin olen itse mukana samassa produktiossa, ja se on mahtavaa”, kommentoi Iidaliina Apell.

Vuonna 85 -musikaalin meiningin uskotaan vetoavan myös nuorempaan väestöön.

”On hassua, kun isä itse aikoinaan on kuunnellut omassa 100A Datsunissaan tätä musiikkia, ja silti edelleen vielä tänä päivänä soittolistoilta ja nuorisonkin auton subbareista raikaa sama rokki. Se jos joku kertoo siitä, miten uskomattomia kappaleita Suomirockin ikonit ovat saaneet aikaiseksi. Vuonna 85 -musikaali saa ihan jokaisen ikäpolven varmasti innostumaan”, pohtii Iitu Apell.

KUOPIO REMIXIN DRAMATISOIVAT HEIKKINEN JA APELL

Antti Heikkinen ja Ismo Apell kokoavat jälleen voimansa yhteiseen dramatisointiin. Manserock siirretään Tampereelta Kuopioon. Tarinan legendaariset hahmot Turmiolan Tommi, Ruma Ruba Korpela, Mauno Pepponen, Palle, Iso G ja Tapparan mies ovat töissä Lokomon sijaan Savon Sellulla.

”Näin alkuperäisesityksen aikanaan muutamankin kerran ja tiedän, että Mansen jätkien toilailut kääntyvät kivuttomasti kuopiolaisiksi. Kuopion torin ympärillä pörränneiden Datsuneiden mankoissa soivat samat biisit kuin hämäläistenkin pilluralleissa”, Heikkinen huomioi.

Tapparan mies on Kuopiossa totta kai Kupsin mies. Vuonna 1982 Suomen jalkapallon pääsarjassa pelasi samanaikaisesti kolme jalkapalloseuraa: Kups, KPT ja Elo. ”Näiltä ajoilta tarvitaan legendaarisia tarinoita, mieleenpainuvimpia ja savolaisittain liioiteltuja otteluhetkiä ja helmiä. Yhteyttä meihin voi ottaa vaikka hihasta repimällä.” ilmoittaa kaksikko Heikkinen ja Apell.

LAVALLE LUVASSA JYMYPAUKKUJA

Kesän lavatähdet tullaan julkaisemaan myöhemmin. ”Puolet näytelmän ensamblesta on jo läjässä, ja porukasta löytyy Suomen mittakaavassa tunnettuja rokkikukkoja- ja kanoja.  Tarvitsemme kuitenkin Kuopion seudulta toisen mokoman lisää laulu- ja tanssitaitoisia esiintyjiä”, kertoo Iidaliina.

”Eikä ne laulu -ja tanssitaidotkaan niin pakollisia ole, kunhan löytyy oikeaa rock-henkeä. Ei muuta kuin postia vaikka facebookkiin” lisää ohjaaja Apell.

Sähköposti- ja somekanavien kautta yleisön kiinnostus on tullut hyvin selville. Ennakkolippujen kysyntä on ollut todella vilkasta.

”Ennakkolippujen hommaaminen on järkevää. Viime vuonna valitettavasti liian moni jäi ilman paikkaa näytöksissä, joten omat paikat kannattaa varata hyvissä ajoin. Tästä syystä näytöskautemme on nyt aiempaa pidempi (33 esitystä), ensi-ilta jo kesäkuussa” Iitu Apell vihjaa.