STOP THE PRESS!

Aurora

Aurora
Kuva (C) Dionysos Films / Nordisk Film

Ohjaus ja käsikirjoitus: Miia Tervo
Tuotanto: Max Malka
Näyttelijät: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Ria Kataja, Chike Ohanwe, Hannu-Pekka Björkman, Oona Airola, Pamela Tola, Miitta Sorvali
Arvio: 5/5

Nuori rovaniemeläisnainen Aurora (Willamo) työskentelee päivisin kynsitaiteilijana ja öisin hän juhlii ankarasti. Erään bileillan jälkeen hän kohtaa paikallisella nakkikioskilla Darianin (Escandari), joka on muuttanut tyttärensä kanssa Suomeen saadakseen turvapaikan. Tilanne alkaa tosin näyttää miehen kohdalta huonolta, joten hänen olisi löydettävä nainen, jonka kanssa hän voisi mennä naimisiin ja saada näin ollen turvapaikan. Tästä alkaa tarina, johon sekoittuvat myös Auroran ongelmissa rypevä isä (Björkman), Auroran uusi kotihoidokki ja paras tukija Liisa-mummi (Sorvali).

Aurora on lyhytelokuvistaan palkitun Miia Tervon esikoisohjaus kokoillan elokuvien puolella. Täytyy rehellisesti myöntää, että yllättävän sujuva on ollut tuo siirtyminen, sillä elokuva on kokonaisuudessaan parempi kuin mitä aluksi ajattelin. Ensinnäkin tarina on koskettava, uskottava ja ennen kaikkea toimii alusta loppuun saakka. Varsinkin Willamo pääroolissa on suorastaan niin loistava, että voisin veikata häntä seuraavan vuoden Jussi-ehdokkaaksi, sillä niin rosoisella tavalla vahvan roolisuorituksen hän tekee. Häntä komppaa taidokkaasti loistelias näyttelijäryhmä. Dariania esittävä Escandari on roolissaan uskottava ja rehellisesti aito, ettei katsojalle tule tunnetta siitä, että tekijät yrittävät huijata katsojan fiiliksiä. Tervon vahvuus on myös siinä, että hän itse on Rovaniemeltä kotoisin ja saa tavoitettua elokuvaan myös paikallisen tunnelman sanattomalla tavalla.
En voi muuta sanoa kuin että onpas hieno elokuva tämä Aurora.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net