STOP THE PRESS!

Myrsky

Myrsky
Kuva: Kari Sunnari

Tampereen Työväenteatterin päänäyttämö to 24.1.2019
Näytelmä: William Shakespeare
Sovitus pohjaa Paavo Cajanderin suomennokseen
Sovitus ja ohjaus: Tiina Puumalainen
Lavastussuunnittelu: Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu: Teppo Järvinen ja Tiina Puumalainen
Kampausten ja maskien suunnittelu: Pepina Granholm         
Valosuunnittelu: Eero Auvinen 
Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu: Pekka Siistonen
Rooleissa: Pertti Helin, Jaana Oravisto, Maija Lang, Saska Pulkkinen, Verneri Lilja, Jyrki Mänttäri, Samuli Muje, Miia Selin, Juhani Laitala, Janne Kallioniemi, Aimo Räsänen, Matti Pussinen-Eloranta, Jari Ahola
Arvio: 4/5

Näytelmä alkaa, kun Milanon entinen herttua Prospero (Helin) nostattaa taikavoimiensa avulla valtavan myrskyn merelle. Hänen veljensä, Napolin kuningas Alonso (Laitala) kumppaneineen joutuu haaksirikkoon, mutta lopulta he pelastautuvat lähimmälle saarelle. Hukkuneeksi luultu Alonson (Laitala) poika Ferdinand (Pulkkinen) kohtaa Prosepon tyttären Mirandan (Lang). Pian he rakastuvat toisiinsa, mutta heidän onnensa esteenä ovat yhä Prosperon viekkaat veljet Antonio (Räsänen) ja Sebastian (Kallioniemi), jotka hamuavat valtaa.

Myrsky on sitä tuttua ja turvallista Shakespearea sen perinteisessä merkityksessä. On vallanhimoa, valheita, nuorta rakkautta, dramaattisia käänteitä ja vaikeita ihmissuhteita. Tiina Puumalaisen versio pohjautuu Paavo Cajanderin klassiseen suomennokseen, josta Puumalainen on sopivasti modernisoinut tekstiä ja tuonut siihen omat mausteensa. Esimerkiksi ympäristökysymykset on otettu enemmän huomioon kuin mitä itse alkuperäistekstissä, mutta se sopii hyvin tähän päivään.

Olen usein pitänyt näytelmien ensimmäistä puoliskoa ns. tunnelman luojana ja sitten toisella puolella tarina pääsee suoranaiseen liitoon sekä nautinnolliseen loppuhuipentumaan. Valitettavasti tässä versiossa toinen puolisko olikin näytelmän heikoin lenkki. Jotenkin tuntui siltä, että tarinaa oli tiivistetty ehkä liikaa ja jotain olennaista oli jäänyt pois. Tai ainakin sellainen tunne tuli allekirjoittaneelle, joka on nähnyt tästä näytelmästä useita versioita.

Mutta ei niin huonoa, ettei myös hyvää. Teppo Järvisen suunnittelemat lavasteet sekä Eero Auvisen valosuunnittelu ovat osa tämän näytelmän lumoa, joka saa katsojan haukkomaan henkeään. Näyttelijätyöt ovat kautta linjan onnistuneita, mutta yhden nimen nostaisin ennen kaikkea ylitse muiden. Hän on Prosperoa esittävä Pentti Helin, joka on osoittautunut aiemminkin taidokkaaksi vahvojen roolien näyttelijäksi. Hänen olemuksessaan on samalaista jämäkkyyttä ja karismaattisuutta kuin muutama vuosi sitten näkemässäni Royal Shakespare Companyn Myrsky -näytelmän versiossa Simon Russell Bealella.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net