STOP THE PRESS!

Rikos ruutupaperilla

Rikos ruutupaperilla, Kuva: Harri Hinkka
Kuva: Harri Hinkka

Tampereen Teatterin Frenckell -näyttämö pe 25.1.2019
Käsikirjoitus ja ohjaus: Esa Latva-Äijö
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Mikko Saastamoinen
Valosuunnittelu: Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu: Simo Savisaari
Rooleissa: Esko Kovero, Arttu Ratinen, Ville Majamaa, Elina Rintala, Aliisa Pulkkinen
Arvio: 5/5

Esko Koveron esittämä Max on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka tavoitteena on tehdä loistava rikoselokuva. ”Käsikirjoitus” on jo olemassa, mutta näyttelijät puuttuvat. On tehtävä koekuvauksia. Paikalle saapuvat amatöörinäyttelijä Danny (Majamaa), tehdastyöläinen Pirjo (Rintala) ja vahingossa ilmaantunut harrastajatrubaduuri Nykänen (Ratinen). Kun paikalla on neljä toisilleen täysin vierasta ihmistä, jotka luonteiltaan ovat hyvin erilaisia, voi syntyä sellainen sopp,a jossa rikos voi olla lähempänä kuin vain ruutupaperilla.

Tätä näytelmää katsoessa ei voi välttyä siltä ajatukselta, että käsikirjoittaja-ohjaaja Latva-Äijö on todellinen elokuvien ystävä. Sen verran tarkkoja ja harkittuja juttuja näytelmässä on, että katsojalle tulevat tutut klassikkoelokuvat mieleen. Muutenkin tarinnankerronnaltaan teos on enemmän elokuvallinen kuin perinteinen näyttämöesitys ja harvoin näin elokuvallista näytelmää tulee teatterissa nähtyä. Siinäkin suhteessa Latva-Äijön teksti on aivan käsittämättömän hienoa ja taidokasta.

Salattujen elämien Ismo Laitelana suurelle yleisölle tutuksi tullut Esko Kovero tekee pitkästä aikaa paluun teatterilavoille, eikä suotta. Mies on elementissään ja tekee hahmostaan sopivan tragikoomisen tyypin. Hänen ympärillään olevat näyttelijät tekevät myöskin taidokasta työtä ja heistä ehkä Arttu Ratisen näyttelemä Nykänen vetää pisimmän tikun. Lisämaininta täytyy antaa pankkivirkailijan pikkuroolissa esiintyvälle Aliisa Pulkkiselle, jolle on kirjoitettu oikein napakan hauskan roolisanat. Häntä olisi mielellään enemmänkin kuullut, sen verran totuuksia hänen repliikeikseen oli kirjoitettu. Rikos ruutupaperilla on aidosti hauska elokuvallinen teatteriesitys, jota et tahdo todellakaan missata.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net