STOP THE PRESS!

Tampereen Työväen Teatterin syksyn 2019 ohjelmisto on julkistettu

Tampereen Työväen Teatterin syksyn ohjelmisto on julki. Tulossa on kaikkiaan kuusi ensi-iltaa joita täydentävät lukuisat eri teattereiden kanssa tuotettavat yhteistyöt. Ohjelmisto on jo pääosin uuden teatterinjohtajan Otso Kauton käsialaa. “Me kaappaamme viihteen takaisin taiteelle! Uusi ohjelmistomme ei karta naurua, mutta ei sitä myöskään kerjää. Viihtymisessä ja sen kaipuussa ei ole mitään pahaa, ja viihdettä on muukin kuin se, mikä pistää nauramaan. Suuret ajatukset ja vakavat tunteet voivat olla kiihottavia ja hyvin tehtynä muuttuvat viihdyttäväksi elämykseksi”, toteaa Otso Kautto.

Suurella näyttämöllä syksyn aloittaa jo aiemmin julkaistu musikaalikomedia Poikabändi, kantaesitys 5.9. Se kertoo Toijalasta maailmanmaineeseen pongahtavan poikabändin tarinan ja sijoittuu genren kulta-aikaan 90-luvulle. Musikaalin ovat käsikirjoittaneet Heikki Syrjä ja Riku Suokas, jotka vastaavat myös ohjauksesta. Musiikin säveltävät hittivelhot Risto Asikainen ja Kristian Maukonen sekä Pekka Siistonen. Poikabändi ToyBoysina musikaalitähdet Jari Ahola, Jon-Jon Geitel, Lauri Mikkola, Saska Pulkkinen ja Jonas Saari.

Lokakuun ensi-ilta on Hannu Salaman Juhannustanssit. Tulossa on Juho Gröndahlin dramatisoima ja Linda Wallgrenin ohjaama sukupolvitulkinta. Salaman läpimurtoteos toi kirjailijalle kuritushuonesyytteen, ja kirjasta sensuroitiin kaksisataakymmenen sanaa. Romaani julkaistiin 55 vuotta sitten poliittisten jännitteiden, ydinpommin uhan ja jälleenrakennuksesta uupuneen yhteiskunnan keskelle. Onko maailma muuttunut, ja miten? Tarinaa kantaa musiikki, jonka säveltää teatterikapellimestari Joonas Mikkilä. Näyttämöllä Petra Ahola, Mika Honkanen, Juha-Matti Koskela, Verneri Lilja, Minea Lång, Joel Mäkinen, Jyrki Mänttäri, Helmi-Leena Nummela, Jussi Pekka Parviainen, Kaisa Sarkkinen, Miia Selin, Eriikka Väliahde, Joonas Mikkilä / Paavo Malmberg ja Riku Vartiainen.

Klassikot aikuisille ja lapsille Eino Salmelaisen näyttämöllä
August Strindbergin tunnetuin näytelmä Neiti Julie (Fröken Julie, 1888) saa ensi-iltansa Eino Salmelaisen näyttämöllä jo elokuun puolella. Maailmankirjallisuuden merkkiteos haastaa ja kyseenalaistaa yhä uudelleen käsityksemme naisesta ja miehestä, luokista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja vallasta. Julien ja Jeanin peruuttamattoman teon jälkeen valta-asemat emännän ja alaisen välillä vaihtelevat tiheään; toivo ja epätoivo, julmuus ja hellyys, himo ja halveksunta, viha ja rakkaus vuorottelevat. Ohjaaja Michael Baran on tehnyt näytelmästä uuden suomennoksen. Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Kimmo Viskari ja musiikista Juhani Nuorvala. Rooleissa Eriikka Väliahde (Neiti Julie), Janne Kallioniemi (Jean) ja Emmi Kaislakari (Kristin).

Lapsille ja koko perheelle on luvassa jännittäviä hetkiä, kun Angela Sommer-Bodenburgin mittavaan kirjasarjaan perustuva Pikku Vampyyri (Der Kleine Vampir, alk. 1979) aloittaa ohjelmistossa. Ensi-iltaa juhlitaan 7.9. Tarinan seikkailu alkaa, kun vampyyrikirjoja ahmivan Antonin huoneeseen lennähtää eräänä iltana aivan oikea vampyyri Rydiger. Tutustumme koko von Schlottersteinin karmivaan vampyyriperheeseen, ja jännitämme kuinka Antonin perhe suhtautuu uusiin ystäviin. Sadunomainen lavastus ja puvustus luovat mainiot puitteet jännittävälle fantasialle! Ohjaus Ilmari Pursiainen, rooleissa Juha-Matti Koskela (Anton), Antti Peltola (Rydiger) sekä Hiski Grönstrand, Kristiina Hakovirta, Minna Hokkanen, Mika Honkanen, Jari Leppänen ja Eriikka Väliahde.

Lokakuussa Eino Salmelaisen näyttämöllä saa ensi-iltansa myös kolmas klassikko, Antigone.

Sari Mällinen vierailee Sirkku Peltolan uudessa draamassa
Sirkku Peltolan järjestyksessään 30. näytelmä Koiran morsiamet saa kantaesityksensä Kellariteatterissa 9.10. Viime vuonna Pro Finlandialla palkittu näytelmäkirjailija ja ohjaaja on kirjoittanut intiimin tarinan rakkauden kaipuusta, yksinäisyydestä ja yllättävästä ystävyydestä. Rooleissa Tampereella ensi kertaa vieraileva Sari Mällinen, Teija Auvinen ja Saska Pulkkinen.

Yhteistuotantoina Yhtä matkaa, Don Quijote ja Ruusuruoska
10.9. on Tampereen ensi-illassa Yhtä matkaa. Seela Sellan ja Puntti Valtosen sekä Safka Pekkosen esittämässä draamassa vanha nainen ja keski-ikäinen mies kohtaavat junassa. Toinen on matkalla häihin, toinen hautajaisiin. Toinen haluaa keskustella, toinen on torjuva. Pitkän matkan mittaan vastarinta murenee, ja matkakumppanit löytävät tien ennakkoluulojensa ryteikön läpi. Ohjaus Kari Paukkunen, tuotanto Kulttuurikone, yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri ja Kansallisteatteri.

Miguel de Cervantesin kirjoittama espanjalainen klassikko Don Quijote (1605–1615) saa uuden tulkinnan Otso Kauton ohjauksessa ja Red Nose Companyn näyttelijöiden roolitöinä. Katsojat viedään seuraamaan wannabe-ritarin Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. ”Don Quijote on järjettömän hieno road trip. Esityksessä nähdään maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko”, kertoo näyttelijä Timo Ruuskanen. ”Don Quijotea ja Sancho Panzaa voidaan pitää esikuvana monille kaksikoille, kuten Pekka ja Pätkä, Ohukainen ja Paksukainen, Thelma & Louise ja vaikka Hansu ja Pirre”, näyttelijä Tuukka Vasama täydentää. Esitys on suunnattu aikuisyleisölle. Tampereella ensi-ilta on 23.10. Päätuottaja Red Nose Company, osatuottaja Teatteri Quo Vadis, yhteistyökumppaneina Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Turun kaupunginteatteri.

Keväällä 2020 Kellariteatterissa saa ensi-iltansa Esa Kirkkopellon dramatisointi ja ohjaus Ruusuruoska. Alpo Jaakolan kulttisarjakuvaan vuodelta 1967 perustuva näytelmä tehdään yhteistyössä Teatteri Takomon kanssa, jossa se saa kantaesityksensä syksyllä 2019. Rooleissa nähdään Teatteri Takomon Joanna Haartti ja Joonas Heikkinen, TTT:n Minna Hokkanen ja Auvo Vihro sekä Nätystä Sofia Smeds.

Ohjelmistossa syksyllä 2019 jatkavat
Syksyn ohjelmistossa jatkavat Suuren näyttämön yleisösuosikit musikaali Billy Elliot ja komedia Tämä on ryöstö!. Eino Salmelaisen näyttämöllä jatkavat kotimainen kantaesityskomedia Avustettu itserakkaus, yleisön rakastama musiikkinäytelmä Vanhoja poikia ja fyysinen komedia LION – The Weird and Magical Abracadabra Show, ensi-ilta 8.2. Kellariteatterissa jatkaa niin ikään 8.2. Suomen kantaesityksensä saava seikkailusatu Feeri. TTT-Klubin ohjelmistossa jatkavat Mars vs. Venus?, Kuumia aaltoja ja Luolamies. TTT-Klubin syysvierailut musiikki- ja stand up -esityksineen julkistetaan myöhemmin.