STOP THE PRESS!

Risto Räppääjä ja pullistelija

Risto Räppääjä ja pullistelija
Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films

Ohjaus: Markus Lehmusruusu
Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola, perustuu Risto Räppääjä ja pullistelija -kirjaan
Tuotanto: Risto Salomaa, Markus Selin, Jukka Helle
Näyttelijät: Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Eelis Kesäläinen, Pamela Tola, Jenni Kokander, Timo Lavikainen, Ylermi Rajamaa
Arvio: 3,5/5

Risto (Ståhlberg) on lähdössä lomalle yhdessä tätinsä Rauhan (Tola) sekä ystävänsä Nellin (Kallio) ja naapurin Lennartin (Rajamaa) kanssa. Heidän matkansa kohdistuu kesäiseen Voimakallion mökkikylään. Kylään saapuu myös sporttinen parivaljakko, isä ja poika Pöntinen. Tarkemmin sanottuna Bill (Lavikainen) ja Sylvester (Kesäläinen). He ovat valmistautuneet kylässä järjestettäviin voimailukisoihin. Tästä tehotiimistä innostuneina Rauha ja Nelli intoutuvat kuntoilemaan, eivätkä Risto ja Lennart aio jäädä kisoissa viimeisiksi. Siksi he kutsuvat paikalle Elvi-tädin (Kokander), joka pistää hommat tuulemaan. Ristosta tuntuu, että Sylvester on pelkkä pullistelija, joka yrittää viedä häneltä parhaan kaverin.

Edellisestä Risto Räppääjä -elokuvan ensi-illasta on ehtinyt nyt kulua kolmisen vuotta. Muutoksen tuulet ovat käyneet läpi viimeisten kolmen elokuvan jälkeen ja tuotantoyhtiö sekä ohjaaja ovat vaihtuneet. Nyt ohjaajaksi on palkattu lähinnä Konttori-sarjaa ohjannut Markus Lehmusruusu. Vaikka valkokangaselokuvan suhteen kokemusta näyttäisi olevan melko vähän, niin melko onnistuneen ohjaustyön hän onnistuu tekemään. Ehkä pientä kokemattomuutta varsinkin näyttelijäohjauksen suhteen on, mutta kuitenkin ammattilaisporukka onnistuu viemään hommansa maaliin. Tärkeintä Risto Räppääjä -elokuvissa on kuitenkin lapsinäyttelijöiden ohjaaminen ja varsinkin Ståhlbergin, Kallion sekä Kesäläisen kanssa se on toiminut sujuvasti.

Toinen, mikä tässä elokuvassa vaivaa on se, että siitä puuttuu sopiva rempseys, jota esim. Mari Rantasilan RR-elokuvissa oli. Niissä oli sopivaa leikkisyyttä ja huumoria, jotka oikeastaan loisti poissaolollaan myös edellisten elokuvien aikana. Vaikka monet Rantasilan aikaiset tekijät ovatkin palaneet takaisin asemiinsa, niin todellakin se aito ilo ja valo jää lopulta uupumaan, katsojalle tulee hieman vetämätön olo. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että elokuva huono olisi, vaan sitä, ettei tarina innosta niin paljon että haluaisi sen nähdä toiseen kertaan ihan heti. Kuitenkin RR ja pullistelija on kohtuullisen hyvää koko perheen viihdettä, joten eiköhän koko rahalle saa hyvin vastinetta ainakin perheen pienemmille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net