STOP THE PRESS!

Miljoonasade – Karkumorsian

Miljoonasade - Karkumorsian

Levy-yhtiö: Sateen Ääni
1. Karkumorsian 
2. Jääkarhu, pähkinä ja rakkaus 
3. Köyhät 
4. Lelukaupan häät 
5. Anna September (Eeva-Liisa Mannerille) 
6. Maailmanpyörän tarakalla 
7. Kalastaja 
8. Keijulukki 
9. Hyvä heiluu 
10. Kerran elämässä 
11. Olkinainen 
12. Maailma rakastaa unohtaa 

Arvio: 5/5

80-luvun puolessavälissä perustettu Miljoonasade on ehtinyt vuosien aikana tehdä monenlaisia tempauksia, kuten heittää keikkaa veden alla ja kuumailmapallossa. Viettipä yhtye hiljaiseloakin muutaman vuoden ajan. Viitisen vuotta sitten musiikkiohjelma We Want More toi yhtyeen takaisin parrasvaloihin ja edellinen albumi Sähköinen rouva Maa ilmestyi alkuvuodesta 2016. Nyt lähes kolmen vuoden tauon jälkeen yhtyeeltä on ilmestynyt tuore albumi, Karkumorsian, joka suorastaan yllättää yhtyeen tuttuihin sovituksiin tottuneen kuuntelijan.

En tiedä mistä se johtuu, mutta tämä kuulostaa suorastaan nautittavan luomumaisen akustisemaisemmalta Miljoonasade-levyltä kuin mikään aiemmista. Uudet, sekä muutama vanhempi kappale ovat saaneet kauniit herkät sovitukset, jotka todella toimivat ja samalla korostavat hyvin myös Heikki Salon tunteita herättäviä sanoituksia. Mukana on myös vierailijoita, kuten nykykansanmusiikkiyhtye Värttinä, räppäri Paleface ja haitaristi Matti Kallio. Heidän myötään kappaleet saavat myös oman lisämausteensa. Yhtyeen klassikon Köyhä välissä kuullaan myös Palefacen räppäystä, joka sopii tuohon kappaleeseen sopivasti kantaaottavana elementtinä.
Karkumorsian-albumi on erinomainen osoitus siitä, kuinka hieno ja taidokas yhtye Miljoonasade yhä on ja kuinka Salon sananhallinta on suorastaan mestarillista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net