STOP THE PRESS!

Tampereen Teatterin syysohjemisto on julkaistu

Tampereen Teatterin syysohjelmisto sisältää aiemmin julkistetun Suomen ensi-illan saavan suurmusikaali Notre Damen kellonsoittajan lisäksi kotimaisen kantaesityksen. Leea Klemolan ja Klaus Klemolan arktinen trilogia päättyy neljänteen osaan, Arktisiin leikkeihin. Antti Mikkola tarttuu Stephen Kingin kauhuklassikkoon Piina ja Samuli Reunanen hellyttävään Ellingiin. Monologinäytelmä Riivaajat valmistuu neljän teatterin yhteistuotantona. Syksyn ohjelmistoa täydentävät vierailuesitykset.

NOTRE DAMEN KELLONSOITTAJA – Tampereen Teatterin upeiden musikaalituotantojen sarjaa jatkuu

Suurmusikaali Notre Damen kellonsoittaja saa Suomen ensi-illan 13. ja 14. syyskuuta Tampereen Teatterin päänäyttämöllä. Musikaali perustuu Disneyn animaatioelokuvaan ja Victor Hugon vuonna 1831 julkaistuun samannimiseen romaaniin. Alan Menkenin, Stephen Schwartzin ja Peter Parnellin luoman musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo. Musikaalin ohjaa Tampereen Teatteriin lukuisia menestysmusikaaleja ohjannut Georg Malvius, musiikin johto Martin Segerstråle, lavastuksesta vastaa Marjatta Kuivasto, pukusuunnittelustaEllen Cairns ja koreografiasta Adrienne Åbjörn.

Lumoavan jännittävät ja mukaansatempaavat tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun lopun Pariisiin. Katedraalin suojissa eläneen hyväsydämisen mutta epämuodostuneen kellonsoittaja Quasimodon roolissa vierailee Petrus Kähkönen, hänen isäntänään arkkidiakoni Clauden roolissa Ilkka Hämäläinen, ihastusten kohteena, oikeudentuntoisen mustalaistyttö Esmeraldan roolissa Josefin Silén ja urhoollisen kapteeni Phoebusin roolissa Lari Halme. Muissa rooleissa nähdään Antti Lang, Risto Korhonen, Ville Mäkinen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Anna-Maija Jalkanen, Helena Rängman, Matti Hakulinen, Pyry Smolander, Petteri Loukio, Elisa Piispanen, Ilona Chevakova, Elina Rintala, Panu Kangas, Filip Rosengren, Jukka Wennström, Osku Ärilä, Aki Haikonen ja Raisa Kekarainen. Lisäksi musikaalissa esiintyy kamarikuoro Tampere Cappella ja Suomen Teatteriopiston opiskelijoita.

ARKTISET LEIKIT – Leea Klemolan ja Klaus Klemolan arktisen trilogian neljäs osa

Frenckell-näyttämön syyskauden avaa Leea Klemolan ja Klaus Klemolan käsikirjoittama ja Leea Klemolan ohjaama Arktiset leikit, joka saa kantaesityksen 4. syyskuuta. Se on arktisen trilogian neljäs osa, jota edelsivät Tampereen Teatterissa kantaesitetyt Kokkola, Kohti Kylmempää ja New Karleby. Se on kertomus kahdesta matkakumppanista Marja-Terttu Zeppelinistä (Heikki Kinnunen) ja Martti Piano Larssonista (Klaus Klemola), joiden tiet erosivat 12 vuotta sitten yhteiseen, maailman pohjoisimpaan yhteiskuntaan.

Näytelmä sijoittuu Kokkolaan pienen merenlahden poukamaan, Marja-Tertun keski-ikäisen tyttären Maura Zeppelinin kotiin, kuvitteelliselle ihmiskunnan viimeiselle rannalle, missä on joulukuussa veneilykelit. Arktiset leikit on näytelmä menestymisen vaikeudesta, leikkikaverien merkityksestä ja haastavasta yrityksestä edelleen rakastaa Suomen kansaa. Se on tositarina leikistä, joka voittaa kuoleman, ja ihmettelee mitä on arktinen identiteetti ilman kylmää. Näytelmän muissa rooleissa Jussi Rantamäki, Juho Kuosmanen, Mari Turunen, Jukka Leisti ja Anna-Elina Lyytikäinen.

PIINA – Antti Mikkola ohjaa Stephen Kingin hyytävän tillerin

Lokakuun 3. päivä saa ensi-illan Antti Mikkolan ohjaama trilleri Piina. Se on kauhun kuninkaan Stephen Kingin psykologinen trilleri ja Kingin tuotannon ylivoimaisesti esitetyin näyttämösovitus, jonka on kirjoittanut William Goldman. Tätä sovitusta on esitetty Broadwaylla, jossa sitä tähdittivät Bruce Willis ja Laurie Metcalf, nyt rooleihin nousevat Tampereen kovimmat nimet, Mari Turunen, Esa Latva-Äijö ja Jukka Leisti.

Piina kertoo kirjailija Paul Sheldonista, joka auto-onnettomuuden seurauksena joutuu ”ykkösfaninsa”, sairaanhoitaja Annie Wilkesin, hoidettavaksi lumen saartamalle maatilalle. Paulin jalat ovat ruhjoutuneet pahasti onnettomuudessa, mutta todellinen piina alkaa vasta, kun Paul ymmärtää, ettei Annien ole aikomuskaan päästää häntä luotaan. Piina on Antti Mikkolan toinen ohjaus Tampereen Teatteriin. Hänen edellinen ohjauksensa oli yleisömenestys Huojuva talo.

ELLING – Draamakomedia arjessa selviytymisen ankaruudesta

Marraskuun 1. päivä Frenckell-näyttämöllä saa ensi-illan hellänkirpeä Axel Hellsteniuksendraamakomedia Elling. Näytelmä perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Brødre i Blodet. Ohjauksesta vastaa Samuli Reunanen. Elling on hieman erikoinen aikamiespoika, joka äitinsä kuoleman jälkeen joutuu psykiatriseen sairaalaan. Hän saa huonetoverikseen itsetuhoisen naisenkipeän Kjell-Bjarnen ja miesten välille viriää omalaatuinen ystävyys.

Miesten ystävyys joutuu todelliseen tulikokeeseen, kun toverukset muuttavat kaupungin tukiasuntoon ja ryhtyvät totuttelemaan ympäröivään maailmaan. Hahmoissa pieni kasvaa suuruuteensa ja ahdistuksesta, peloista ja neurooseista virittyy hellänkirpeää komiikkaa, joka vapauttaa nauramaan elämän alituiselle ankaruudelle. Rooleissa nähdään Johannes Korpijaakko, Ville Majamaa, Antti Tiensuu, Eeva Hakulinen ja Kirsimarja Järvinen.

RIIVAAJAT – Neljän teatterin yhteistuotanto

Riivaajat on neljän teatterin esitys, joka valmistetaan Tampereen Teatterin, Teatteri Jurkan, Turun Kaupunginteatterin ja Teatteri KSR:n yhteistuotantona.Se on Fjodor Dostojevskinklassikkoon pohjaava intensiivinen ja raikas tulkinta pikkukaupungissa toimivan vallankumouksellisen solun jäsenistä ja heidän läheisistään. Riivaajat pohtii, millaisia keinoja saa käyttää maailman muokkaamiseksi mieleisekseen? Onko esimerkiksi murha liian kova hinta paremmasta maailmasta?  Lavalla nähdään Markus Järvenpää, ohjauksesta ja dramatisoinnista vastaa Tuomo Rämö.

VIERAILUT

Syyskaudella Tampereen Teatterissa vierailee Erkki Saarela legendaarisella monologillaan Mysteerio Buffo. Saarela on kiertänyt esityksellään ympäri Suomea jo 40 vuoden ajan. Ville Keskilä, Mikko Kivinen ja Kalle Pylvänäinen kiihdyttävät vauhtia vastaanotolla ja tuovat Lisää saikkua, kiitos! esityksen Frenckelliin. Se on jatko-osa Saikkua, kiitos! -hittinäytelmälle. Appivanhempien ABC – 10 tapaa selvitä tuo Jukka Rasilan ja Mikko Räinän Frenckelliin. Komedian aiheena on nuo ihanat kamalat appivanhemmat. Kulttuuriravintola Kivessä vieraileva Broken Hearts Club yhdistää musiikkiteatterin, rakkauden kiemurat ja huumorin. Rakkauden äärellä on myös Kivessä nähtävä Teemu Sytelän drag-musikaalimonologi Pieni ballerina, joka ammentaa aiheensa erilaisuudesta, musikaalitähteydestä ja hyväksymisestä.

OHJELMISTOSSA JATKAVAT

Ohjelmistossa jatkavat Kaisa Helan ja Mari Turusen käsikirjoittama ja esittämä Häpeä! – Nolo komediaSeela Sellan ja Esko Roineen esittämä Rakkauskirjeitä sekä ikisuosikki joulunäytelmä Saiturin jouluIlkka Heiskasen tähdittämä jouluherkku nähdään ohjelmistossa nyt jo 8. vuotta.